”AMENDAMENTUL RESMERIȚĂ” A PICAT. TERMOCENTRALA PAROȘENI SE ÎNCHIDE!

A mendamentul senatorului Cristian Resmeriță depus la Ordonanță de Guvern numărul 108/2022 prin care se opunea închiderii minelor și a termocentralei Paroșeni nu a trecut. Termocentrala Paroșeni se va închide în 2030 și minele maxim în 2032.

”Spre surprinderea mea, amendamentul prin care am dorit ca Termocentrala Paroșeni SĂ NU FIE ÎNCHISĂ, A PICAT LA VOT în ședința comună a comisiei de energie și a comisiei economice. Din păcate și amendamentul prin care am dorit ca activitatea EM Lonea și EM Lupeni să fie prelungită NU A PRIMIT votul colegilor. Doresc să aduc la cunoștința opiniei publice din Valea Jiului, că aceste amendamente AU FOST VOTATE doar de PSD și UDMR. Colegii senatori din PNL, AUR și USR au VOTAT ÎMPOTRIVĂ. O să fac în așa fel încât toată opinia publică din județul Hunedoara să cunoască acest lucru!”, declară Senator Cristian Resmeriță.
Senatorul PSD Cristian Resmeriță, a demarat săptămâna trecută un amplu proces de contestare a acestui act, în condițiile în care ordonanța propusă de ministrul Virgil Popescu vorbește atât de închiderea minelor, cât și a termocentralei Paroșeni.
”În aceste vremuri în care avem o criză profundă de energie, consider că este important, ca fiecare dintre noi să facă orice este posibil, pentru a găsi soluții de a produce energie. Am observat o puternică dorință în toată Europa, dar și în restul lumii de a continua producția de energie pe cărbune. În acest context, consider că este total inoportun, să oprim activitatea la două exploatări miniere: EM Lonea și EM Lupeni în 2024, iar altor două exploatări miniere: EM Vulcan și EM Livezeni în 2030. De ce să se facă această diferențiere? În momentul de față, legea care pune în discuție această Ordonanță este 447/2022 și, în această Ordonanță, la articolul 4, aliniatul b, spune: La CEH Hunedoara, CET Paroșeni – închidere la 31 decembrie 2030. Deci, e foarte clar. (…) În momentul în care această ordonanță a ajuns în comisia de la Senat, săptămâna trecută, eu am sesizat acest lucru și am făcut un raport, care s-a amânat pentru această săptămână, cânnd eu am depus un amendament, împreună cu câțiva colegi senatori”, spunea Cristian Resmeriță, senator PSD din Valea Jiului.
Mai mult, senatorul nu a agreat nici ideea închiderii minelor rămase în funcție.
„În Ordonanță, la art 7 se mai spune și de exploatările miniere. Avem acum la Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea. Iar Ordonanța spune că la CEH, Lupeni și Lonea vor avea lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până în 31 decembrie 2026. Și la Livezeni și Vulcan, până la 31 decembrie 2032. Am mai făcut un amendament și am zis ca toate eploatările mineire din Valea Jiului, Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan să aibă lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032”, a conchis Cristian Resmeriță, senator PSD.