Pentru a atenua efectele nedorite, proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii iunie să ia măsuri pentru înlăturarea acestei plante. În caz contrar, ei riscă amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei.

Dar toată lumea știe că asta nu se întâmplă deloc, lucru recunoscut și de Agenția de Mediu de la Hunedoara.
Proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au obligaţia anual, în perioada cuprinsă între răsărirea buruienii şi apariţia primelor inflorescenţe, dar nu mai târziu de 30 iunie, să desfăşoare lucrări de întreţinere astfel încât planta să nu răspândească polenul. Și pentru asta există chiar lege, dar nimeni nu se obosește să o aplice.
„Primăriile trebuie să impună proprietarilor de terenuri ca să stârpească această plantă, iar Garda de Mediu trebuie să verifice în ce măsură s-a întâmplat asta. Din experiența anilor trecuți, nu s-a prea întâmplat nimic. Decât s-au făcut hârtii, că primăriile fac hârtii către noi și apoi Garda de Mediu trebuie să verifice dacă au fost puse planurile în aplicare. Că ea nu dispare dacă facem planuri din birouri”, a spus Georgeta Barabaș, director Executiv Agenția de Mediu Hunedoara.
Este, practic, o lege care acum nu se aplică, decât la nivel scriptic. Planul de combatere a ambroziei l-au făcut toate primăriile, dar nimeni nu s-a dus mai departe. Iar planta dă alergii cumplite, lucru recunoscut și d emedicii specialiști, care cer cvombaterea ei, cu prioritate. „Medicii alergologi chiar se plâng că a crescut foarte mult numprul cazurilor de pacienți, care se adresează cabinetelor de specialitate și, tocmai pentru a preveni și a reduce aceste efecte a fost o lege special aprobată în Parlament și dedicată acestei plante, care produce atât de mult disconfort”, mai spune Georgeta Barabaș.
Teoretic, cei care nu respectă obligaţiile legale, riscă amenzi până la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi până la 20.000 de lei pentru cele juridice.
Și tot teoretic, autorităţile locale identifică terenurile infestate prin agenţi agricoli sau persoane desemnate prin dispoziţia primarului, iar până în data de 5 iunie trebuiau să trimită deja somaţii proprietarilor de terenuri unde au fost înregistrate focare de infestare cu buruiana ambrozie. Verificările ar urma să fie făcute în două etape, între 1 şi 15 iulie, când se pot da numai avertismente, şi între 16 iulie şi 31 octombrie, când se aplică amenzi celor care nu au respectat avertismentele primite.
Diana Mitrache