Suntem de o sãptãmânã în Postul Pastelui si, cea mai grea perioadã din an, cu postul cel mai lung, trebuie privitã ca o curãtire spiritualã si trupeascã. Preotii spun cã acum este momentul în care trebuie sã reflectãm mai mult asupra grijilor ce ne macinã, sã tinem post de la mâncare si sã devenim mai buni.
Exemplele pot fi luate de la cei care au gândit aceste momente crestinesti.
„Lucrarea  postului este foarte importantã, pentru cã a fost lãsatã de Însusi Mântuitorul. El a postit, Moise a postit, iar în Sfânta Scripturã gãsim multe exemple de oameni sfinti care au avut aceastã lucrare si pentru acest motiv, noi încercãm sã imitãm ceea ce au  fãcut ei, ca sã ne pregãtim pentru Praznicul Învierii”, ne-a explicat Ciprian Marton, preot Ortodox, Biserica Sfântã Varvara din Petrosani, care zilnic discutã cu credinciosii despre asta, într-o epocã în care spiritualitatea trebuie din nou revigoratã.
În Postul Mare, crestinii trebuie sã dea dovadã de o grijã spiritualã sporitã, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalã. Mai mult, acestia trebuie sã se înalte sufleteste prin rugãciune, alãturi de fapte bune.
Asa cum bine se stie, postul reprezintã retinerea totalã de la anumite alimente si bãuturi în scop religios si moral. Asa ar trebui sã se întâmple.  Mai mult, crestinii sunt sfãtuiti sã se retinã de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnã cã postul trupesc trebuie însotit de postul sufletesc.
„Postirea înseamnã înfrânare, sã te opresti în anumite lucruri, sã îti restrictionezi putin si dieta, în sensul cã renuntãm putin la tot ce tine de lactate, carne, sau alcool si, în acelasi timp, înmultim si rugãciunea si faptele bune si încercãm sã fim mai apropiati de Bisericã si de Dumnezeu”, a mai precizat preotul Ciprian Marton.
Nu toti putem tine post, iar preotii ne spun cum trebuie sã priveascã aceastã perioadã cei care pot sã primeascã dezlegare. „Fiecare crestin trebuie sã aibã un duhovnic si, asa cum un medic de familie cunoaste istoricul medical al pacientului, tot asa si duhovnicul stie, iar cei ce sunt bolnavi, pot fi dezlegati. Li Se poate da un post mai usor, în care li se recomandã sã consume lactate sau peste si fiecare are o anumitã rânduialã pe care trebuie sã o discute cu duhovnicul sãu la spovedanie”, sugereazã pãrintele. În acest an, potrivit calendarului Ortodox, Pastele va fi sãrbãtorit în data de 8 aprilie. Pânã atunci, se tine post, iar în aceastã perioadã nu se fac nunti.
Diana Mitrache