E ste vizibil cum apele de munte au secat pe alocuri, debite­le au scăzut simțitor, iar alimentarea stațiilor de tratare a apei se face dificil. Sunt lucrători care draghează apele, care curăță periodic filtrele, pline de nisip, dar populația nu are de suferit și nici nu se impun restricții.
De altfel, cei de la Apa Serv spun că în Valea Jiului, la niveul de acum al barajului din Valea de Pești, se mai poate furniza apă în următoarele 3 luni.
Toate apele de munte sunt secate și e nevoie de muncitori care să curețe albiile, așa încât firul subțire al apei să poată ajunge până în stațiile de tratare. Barajul de la Valea de Pești a scăzut și el cu mai bine de 2 m și angajații din stațiile de tratare a apei lucrează periodic la degajarea nisipului din prizele de captare. Așa se întâmplă și pe Jieț, unde apa vine din munte, de acolo unde ajunge și în județul vecin. Așa că puțina apă trebuie gestionată corect.
„Suntem nevoiți să intervenim înainte de captare, la deznisipator, ca să asigurăm ca debitul de apă, atâta cât este, să fie suficient pentru populație. Debitul a scăzut față de debitul normal, undeva la 60-70%. Dar este ținut de urmărirea continuă a două izvoare Ghereșu și Costa lui Rus, apă pe care o împărțim cu Vâlcea, pentru că o parte merge la lacul Vidra, iar alta vine la noi, pe Jieț”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Dar cei de la Apa Serv susțin că populația nu este afectată și nu se puine problema că vom rămâne fără apă.
„Pe termen scurt chiar mediu, nu vom avea probleme majore, pentru că sistemul de alimentaree este interconectat și dacă scade debitul la Jieț, ar fi debit supliemnatr la Taia și invers. Ca să ducem apă până la Petroșani, chiar Petroșani Sud. Pe partea de Vest, lacul ne dă o anumite siguranță, chiar dacă este golit acum, dar a scăzut cam 2 m, lucru care, după toate calculele noastre, ne dă posibilitatea ca, trei luni de acum încolo, să nu avem probleme, chiar dacă nu vin ploile”, mai spune Cristian Ionică.
Canicula a scăzut constant debitele apelor de munte de la noi și asta se observă cu ochiul liber. Sunt mereu dragate albiile și astfel pâraiele ajung în stațiile în care apa e tratată, ca mai apoi să ajungă la robinete.
Însă, chiar dacă nu suntem în pericol, cei de la societatea de distribuție a apei ne cer să folosim rațional apa.
Diana Mitrache