Alegatori mai multi decat locuitorii

Potrivit datelor Biroului Judetean de Administrare a Bazelor de Date Hunedoara, la alegerile din luna iunie, in Petrosani, sunt asteptati la urne 37.343 de cetateni cu drept de vot.

Numarul votantilor este, insa, mult mai mic, BJABD Hunedoara bazandu-se pe datele inregistrate la recensamantul din anul 2002. Atunci, populatia municipiului Petrosani a fost de 45.195 de persoane, dar, dupa recensamantul din noiembrie 2011 populatia a scazut la 35.239 de oameni. Deci, locuitorii, cu tot cu sugarii, copiii si adolescentii cuprinsi in grupa de varsta 0 – 18 ani, sunt mai putini, cu 2.000, decat numarul votantilor asteptati la urne… „Cei ce intocmesc listele electorale permanente ne-au furnizat lista bruta cu alegatorii, bazandu-se pe datele inregistrate la recensamantul de acum 10 ani. Intre timp, insa, numarul locuitorilor a scazut astfel ca la vot fi asteptati ceva mai putini cetateni. Plecarile la munca in strainatate sau absenteismul ar putea fi alte cauze care ar putea conduce la inregistrarea unui numar si mai mic de participanti la vot”, a spus Adrian Negoe, secretar Primaria Petrosani.

In prezent, in Petrosani, locuiesc si 30 de cetateni ai unor state membre ale Uniunii Europene. Teoretic, si acestia ar putea vota la alegerile din iunie, daca vor dori sa faca acest lucru.

Mircea Nistor