AJOFM califică șomeri, la o rată de 3,39%

A JOFM Hunedoara planifică pentru luna octombrie 2022 organizarea a 9 programe de formare profesională pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă. În acest județ, rata șomajului a ajuns în vară la 3,39% și, oficial, aproape 6.000 de oameni sunt înregistrați în evidențe, pentru că nu lucrează nicăieri.

Potrivit oficialilor, AJOFM ar vrea să califice
personal pentru piața muncii în meserii ce sunt acum cerute. Pentru asta, va organiza în luna octombrie, curs de:
– Bucătar, cu durata de 720 ore, pentru șomerii din Petroșani,
– Îngrijitoare bătrâni la domiciliu, cu durata de 360 ore, la Ilia
– Ajutor de bucătar, cu durata cursurilor de 180 ore, la penitenciarul din Deva
– Agent de securitate, curs de 360 ore, la Hunedoara, aici fiind două programe de formare profesională
– Cofetar – 360 ore, la Hunedoara și Petroșani
– Manichiurist – pedichiurist – 360 ore, tot la Petroșani
– Lucrător în comerț – 360 ore –la Brad
La sfârșitul lunii august 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau înregistrați 5.795 șomeri (din care 3.204 femei), rata șomajului fiind de 3,39 %.
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,33 %, în această lună acest indicator a înregistrat creștere de 0,06 pp.

424 persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM Hunedoara
Î n cursul lunii august 2022, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Hunedoara, au fost încadrate în muncă 424 persoane, dintre care 211 femei.

Din totalul persoanelor
ocupate până la data de referință, 214 persoane au peste 45 de ani, 60 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 26 persoane au între 30 – 35 ani, 35 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 89 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În baza de date a AJOFM Hunedoara, s-au înscris în luna iulie 2022, ca persoane în căutare de loc de muncă, 253 tineri NEET, cu vârsta între 16 – 29 ani.
În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 304 provin din mediul urban, iar 120 persoane sunt din mediul rural.
Din punct de vedere al
nivelului de pregătire al
persoanelor pentru care s-a
identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale,153, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 128. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 90, cei cu studii postliceale sunt în număr de 11, iar cei cu studii universitare sunt în
număr de 42.
Din numărul total de persoane care au fost angajate prin
intermediul AJOFM Hunedoara, 119 persoane fac parte din
categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de
ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă
înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru
ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor
pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în cursul lunii august 2022, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca
persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active,
a fost de 845 persoane.