Afinarii si-au intrat in paine

Primii negustori de afine si-au facut aparitia in Piata Centrala Petrosani, iar pentru ca sunt putine au si pret pe masura. Oamenii cutreiera toti muntii pentru a gasi cele cateva zone unde afinele sunt coapte si de aceea spun ca 10 lei pe kilogram este un pret corect.

La tarabele din Piata Centrala Petrosani si-au facut loc si primii culegatori de afine care incearca sa faca un ban de pe urma delicioaselor fructe care au si intrebuintari medicinale. Kilogramul costa 10 lei ai nu este loc de negociere, insa pretul o sa scada odata cu aparitia concurentei. Pentru o galeata cu afine, zeci de localnici din Valea Jiului iau cu asalt muntii din zona inca de la ivirea zorilor. Incearca sa stranga un ban de zile negre. Oamenii trudesc cat e ziua de lunga pe munti in cautarea fructelor de padure care le aduc venituri deloc de neglijat.

Tabara la poalele muntelui

Unii dintre ei se vor muta cu totul la poalele muntilor, doar o sa mai economiseasca niste bani cu intretinerea pe vara si vor face un profit bunicel. Asa se face ca, in fiecare dimineata din vara si pana in toamna, urca in muntii Parang, Retezat si Valcan, la cules de afine, zmeura si ciuperci pe care apoi le vand la centrele de colectare. Primesc in medie 30 de lei pentru o zi de lucru si zeci de kilometri de mers prin munte dar sunt multumiti. Au cu ce sa traiasca si sa puna si pentru la iarna deoparte cand sunt tintuiti in case. „Este greu dar in Valea Jiului alte locuri de munca nu sunt. Anul trecut castigam cam 40 de lei pentru o zi de munca. Sa vedem anul acesta cum o fi, semnele nu sunt foarte bune. A batut multa grindina si nu prea s-au facut. Ne trezim la cinci dimineata si plecam la cules de afine. Seara venim din munti si facem un ban”, a spus Andrei, unul dintre afinari.

Trebuie autorizatie

Afinarii care urmaresc sa faca un ban din aceasta activitate se muta in munte pe perioada sezonului din doua motive. Primul ar fi ca este o concurenta foarte mare si locurile lor ar putea fi „pieptanate” de alti culegatori mai matinali si al doilea ar fi cheltuiala cu naveta. „Stam toata vara in munte, pana cand da frigul pe noi”, mai spune tanarul. Pe de alta parte, toti culegatorii de afine si fructe de padure in general, trebuie sa aiba o autorizatie in baza careia sa poata culege fructele, altfel risca amenzi foarte mari.

Maximilian Ganju

 

3 comentarii la „Afinarii si-au intrat in paine

 • 26 iunie 2012 la 08:46
  Permalink

  Statul lui peste.Adica nu face nimic sa ofere sansa unui loc de munca dar cere autorizatii.Asta inseamna si impozit probabil.Pana nu merg minerii cu batele pe capul lor nu o sa fie ordine in tara asta.

 • 30 iunie 2012 la 10:39
  Permalink

  Mai nea Gelule, cu bata nu se face ordine, doar se porneste razboi… Iar autorizatiile sunt necesare, pentru ca aia la depozitul de colectare trebuie sa aiba o justificare de unde au primit afinele, de la cine adica… de-aia trebuie autorizatie – pentru orice se face, trebuie autorizatie, asta-i legea… nu e greu sa iei o autorizatie, iar impozitul se ia dupa ce declari ca ai castigat, cat declari, la atata se ia impozit.

 • 20 iulie 2013 la 00:48
  Permalink

  Mai lupeneanule in Romania numar cu Bata se mai poate face treaba Auzi autorizatzii sa culeaga afine de pe munti are drepte gellu trebuie mers cu Bata pe ei altfel ei Devin tot mai bogati pe cand oamenii care trudesc greu pt o bucata de paine devin tot mai saraci in romania oamenii saraci nu primesc nici un fel de ajutor de la stat sunt lasati sa moara pe cand ei dau aurul din m-tii care apartin tuturor romanilor aproape degeaba.Ei nu au nevoie de autorizatii????

Comentariile sunt închise.