Afacerea PUG-ul (III) / Vor sa dreaga o risipa de 240.000 de euro cu o plata nelegala de 66.000 euro

O afacere cu iz de ilegalitate a primarului Devei, Mircia Muntean, a fost dezvaluita de Ziarul Hunedoreanului sub semnatura lui Marcel Bot. Pentru ca persoana din spatele acestei afaceri este candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean din partea unui partid in care s-au adunat toti tradatorii, UNPR, Cronica Vaii Jiului a considerat de cuviinta sa preia aceasta investigatie jurnalistica, cu atat mai mult cu cat  mai bine de un sfert din alegatorii inscrisi pe listele electorale la nivelul judetului Hunedoara sunt din Valea Jiului, iar acestia trebuie sa-i cunoasca pe cei care vin sa le cerseasca voturile. EPISODUL 3 (Marius MITRACHE)

Sefii Devei lucreaza la reactivarea artificiala a unui contract comercial expirat („Elaborare PUG”) pentru a se salva de la ratarea proiectelor cu finantare nerambursabila. Pentru asta sunt dispusi sa scoata, nelegal, din buzunarele municipalitatii peste 66 de mii de euro, dupa ce s-au mai platit 240.000 de euro fara folos. Ingineria ar urma sa acopere harababura din primarie. Proiectul a fost scos, prin votul consilierilor USL, de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Deva de ieri

Elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) pentru municipiul Deva a inceput in urma cu sase ani. In decembrie 2006, Primaria Deva a incheiat un contract cu SC Biroul de Arhitectura SRL Bucuresti pentru elaborarea PUG-ului. Valoarea contractului este de 240.761 de euro. Serviciul de proiectare a fost subcontractat arhitectului Radu Radoslav si echipei sale de specialisti de la Universitatea „Politehnica” Timisoara. Primaria Deva s-a angajat fata de arhitect sa ii puna la dispozitie ridicarile topografice (masuratorile din teren) si documentele care inregistrau modificari in Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Profesorul Radoslav si-a predat lucrarea in anul 2008.

Aditionale cu origine nesanatoasa

PUG-ul Devei nu a trecut, insa, de faza avizarilor din cauza dregatorilor primariei. „Cei de la Primarie au contractat lucrarea de ridicare topografica foarte tarziu si ea a fost gata doar in 2011, motiv pentru care se impune o reactualizare a datelor. Noi nu dorim sa lasam lucrarea neterminata, dar se impune o suplimentare a fondurilor”, a declarat Stefan Caciulescu, director tehnic la SC DS Biroul de Arhitectura SRL Bucuresti. Profesorul Radu Radoslav este de parere ca nu mai putem vorbi de continuarea proiectului, ci – pur si simplu – avem de a face cu o lucrare noua. Schimbarile legislative si modificarile care au survenit in peisajul urban al Devei impun un nou contract de achizitie publica pentru servicii de proiectare PUG. Dregatorii targului incearca, acum, o inginerie juridica pentru a da continuitate contractului din 2006. Asa au aparut cinci acte aditionale cu autenticitate indoielnica.

Primaria face plati nelamurite

„Aditionalele” invocate de Primaria Deva ar trebui sa asigure continuitatea in contract, de la data la care lucrarea a fost predata efectiv pana in zilele noastre. (Trebuie facuta mentiunea ca fara aceste acte, Primaria Deva nu poate dovedi ca este in faza de „Elaborare PUG”, situatie in care nu beneficiaza de facilitatea guvernamentala de prelungire a valabilitatii PUG-ului si pierde, pe cale de consecinta, finantarea europeana.) Directorul tehnic al SC DS Biroul de Arhitectura SRL Bucuresti, Stefan Caciulescu, nu era la curent cu existenta acestor acte aditionale, insa pe parcursul discutiei si-a adus aminte ca „au fost ceva prelungiri la durata lucrarilor si s-a modificat valoarea contractului din cauza majorarii de TVA”.

Fantoma aditionalelor bantuie visteria Devei

Nici organele de control, nici consilierii locali interesati de subiect nu au vazut fantomaticele acte aditionale invocate de executivul primariei. Dregatorii Devei refuza sa le scoata la vedere. Cu toate acestea, edilii au pregatit un nou proiect prin care vor sa mai achite o transa, in suma de 66.796, 80 euro, la afacerea PUG-ul. Pana acum primaria a platit 240.761 euro pentru o lucrare ce este complet depasita. Si asta nu din vina arhitectilor. Ieri, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, dar intrebarile legate de felul in care au spart cei din primarie banii raman actuale.

Marcel Bot