Aerociudatii vor stãpâni cerul Parângului

Peste circa o sãptãmânã de zile, în Statiunea Parâng, are loc un festival unic în tara noastrã la care sunt invitati atât turistii cât si iubitorii zborului cu parapanta. Organizatorii sunt în toi cu pregãtirile, iar editia din acest an a Festivalului Aerociudatilor vine cu suprize.
Masivul Parâng, imediat dupã ce se aratã primele semne ale primãverii, este gazda iubitorilor zborului cu parapanta, iar temnerarii îsi dau întâlnire la una dintre cele mai ciudate competitii. Scopul este acelasi în fiecare an, de a stârni admiratia turistilor dar mai ales de a-i bine dispune. Pentru cã zãpada a fost putinã si turistii au cam lipsit, în acest an vin si cabanierii cu oferte atractive, cu preturi reduse la cazare si cadouri pentru ”zburãtori” ori suporterii lor. ”Festivalul Aerociudatilor, carnaval cu traditie din Parâng, initiat de un pãrinte al parapantismului pentru distractia si aducerea aproape a înaripatilor nerãbdãtori sã înceapã noul sezon de zbor – editia 2016 va avea loc din nou, în Parâng, în data de 1 – 3 aprilie. (…) Carnavalul în zbor sau terestru si jocurile de cabanã vor tine atmosfera la înãltime, iar party-ul va fi ca de obicei, punctul forte al întâlnirii. Totul este posibil pentru cã parapantistii sunt oameni deschisi, faini si fac parte dintr-o mare familie a Aerociudatilor”, spun organizatorii evenimentului.
Primul zbor pe 2016
Aerociudatii vor deschide odatã cu primul zbor si sezonul de parapantã, însã carnavalul nu se va rezuma doar la zbor, ci va antrena si turistii care se tem de înâltime si vin în numãr mare pentru a urmãri spectacolul de pe cer. Porci zburãtori, Mos Crãciun ori vrãjitoare zboarã cu parapanta pe deasupra Parângului, în versiunea româneascã a Coupe Icare St Hilaire din Franta, o competitie fãrã mizã sau mai bine spus cu un singur obiectiv, acela de a stârni uimire si hohote de râs miilor de turisti aflati în statiunile montane unde aceasta se deruleazã. Asadar, sute de iubitori ai parapantei încearcã sa realizeze acrobatii în aer costumati care mai de care mai ciudat. Concurentii se vor lansa în aer cu parapantele de pe platoul de la cota 1.550 de metri din zona Parângului Mic, acolo fiind, dupã cum au explicã organizatorii, curentul cel mai potrivit pentru lansarea parapantei si vor ateriza la baza Parângului.
Maximilian Gânju