Atletul Adrian Ahrițculesei pleacă în penultima expediție înainte de a deveni, așa cum speră el, primul bărbat din România, care va cuceri toți cei 7 vulcani din circuitul cu același nume. Este o performanță la care visează demult, iar acum i se alătură alți doi camarazi. Ne-a spus că e fericit și încrezător, fără să pomenească deocamdată despre reușita la care speră.

Este optometrist și, dacă ai ocazia să te întâlnești cu el, Adrian este un tânăr jovial, vesel și foarte ambițios. Dar de această ultimă calitate ne-am dat seama pe parcursul anilor în care a plecat în expediții și s-a tot întors victorios. Este și acum nerăbdător, dar nu îndrăznește să vorbească despre această expediție, ca despre o reușită sigură. E și modest și curajos în același timp. Iar dacă muntele e provocarea supremă, Adrian recunoaște că și birocrația poate fi o piedică acum.
„Sper să fie asta a 6-a cucerire. În 22 iunie urmează să plecăm în Iran, să încercăm să ajungem pe cel mai înal vulcan din Asia, care se numește Damavand (n.r. 5609 m). Plec, ca de fiecare dată, cu emoție. că depindem și de testul PCR și, până când ne vine rezultatul, stăm oarecum cu emoții”, a spus Adrian Ahrițculesei, atletul din Petroșani.
Ultima lui expediție a fost în primăvară, când Adrian a cucerit și vulcanul Mont Giluwe (4.367 m) din Papua Noua Guinee, cel mai înalt din zona Oceania-Australia. A fost cea de 5-a reușită din circuitul celor 7 vulcani pe care optometristul din Petroşani şi-a propus să-i urce. Acum este, însă, la cea de a 6-a provocare, cu mii de emoții și dorințe.
„Înainte de a pleca într-o expediție, nu e ca și cum gata, am ajuns. Trebuie să fim sănătoși, să ne adaptăm la altitudine, trebuie să ne ajute și vremea, deci sunt mai mulți factori. Viza pentru Iran am obținut-o cu două luni în urmă. Acum urmează să putem pleca”, mai spune, înaite de
plecare, Adrian.
Ultimul vârf, dacă toate merg bine, este pentru Ahrițculesei în Antarctica, iar astfel Adrian va deveni primul bărbat din România care a urcat pe munte în circuitul celor 7 vulcani. Dar ultima experiență a fost și ea de neuitat.
„Toate expedițiile au fost grele. Pot spune că, până acum, cel mai greu a fost în Papua Noua Guinee. Pentru că inclusiv să ajung acolo a fost greu. A trebuit să schimb 4 avioane să ajung acolo, organismul meu a trebuit să se adapteze și la diferența de fus orar, iar apoi la cum trăiesc oamenii acolo, în triburi, în junglă și auzisem că trăiesc canibali care mănâncă creierul la oameni”, a conchis Adrian.
În expediție, alături de Adrian, merge acum în Iran și petroșeneanul Adrian Jurca, dar și Csaba Ilie Silveșan.
Circuitul
Seven Volcanoes include cel mai inalt vulcan de pe fiecare cele 7 continente:
Ojos del Salado, altitudine 6893 m, proeminenta 3688 m – Anzi, Chile, America de Sud
Kilimanjaro, altitudine 5895 m, proeminenta 5885 m – Tanzania, Africa
Elbrus, altitudine 5642 m, proeminenta 4741 m – Caucaz, Rusia, Europa
Pico de Orizaba, alt. 5636 m, proeminenta 4922 m – Centura Vulcanica Trans-Mexicana, Mexic, America de Nord
Damavand, altitudine 5610 m, proeminenta 4667 m – Alborz, Iran, Asia
Giluwe, altitudine 4367 m, proeminenta 2507 m – Southern Highlands, Papua Noua Guinee, Australia
Sidley, altitudine 4285 m, proeminenta 2517 m – Executive Committee, Antarctica
Diana Mitrache