Nicio institutie publicã, dar mai ales niciun apartament din Petrosani, nu va mai avea posibilitatea de a se încãlzi de la termoficare. Administratorul judiciar, reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara si primarul din Petrosani au cãutat solutia optimã de iesire din crizã, însã, acum nu mai sunt solutii.
Radu Herlea, cel care reprezintã firma ce a preluat societatea de termoficare aflatã în faliment, spune cã ar trebui sã plãtim un pret de trei ori mai mic, ca populatia sã fie multumitã, în timp ce ca sã mai primim cãldurã, pretul trebuie sã creascã de vreo 3 ori. „Pentru ca sã functionãm, noi trebuie sã triplãm pretul. Ori si dacã ar trebui sã punem un leu, eu nu sunt de acord sã mai continuãm, dupã ce am tot tras de timp ani de zile. Nu mãrirea pretului este singura solutie. Ei, ca noi sã putem supravietui, trebuie sã ne livreze la o treime de pret. Nu ne permitem sã mai continuãm. Probabil cã o mai puteam lungi, dar am luat decizia aceasta în luna iulie. Îmi apartine în exclusivitate si am anuntat populatia, pentru cã e varã”, a spus Radu Petre Herlea, administrator judiciar, Herald Consult, care crede cã acum exodul va fi spre firmele care vând centrale pe gaz.
Peste 2000 de oameni si agenti economici sunt acum bransati la acest sistem, în care, numai la Petrosani s-a investit în ultimii ani, sume importante. Pe de o parte, oamenii si-au luat gigacalorimetre pentru contorizarea individualã, iar pe de altã parte, toate punctele termice au fost dotate cu aparaturã modernã.
„Abia iarna trecutã mi-am luat contorul individual si acum ne anuntã cã s-a terminat. Eram multumiti cu acest serviciu, mai ales cã am si gratuitãti de la minã”, spune o pensionarã din Petrosani, iar în situatia ei sunt sute de familii. Populatia este cea mai afectatã, dar existã si datorii colosale. Nu mai putin de 112.000 de lei sunt de recuperat de la agentii economici, de la asociatiile de  proprietari – 95.000, de la institutiile publice  – 159.000 de lei, de la persoanele fizice 850.000 de lei. Toate, datorii neachitate, care au bãgat Societatea de termoficare din Petrosani în faliment.  „Va fi o mare problemã la iarnã si noi am avut o astfel de problemã acum 3 ani de zile, când a fost o mare avarie si am fost nevoiti sã montãm la scoli centrale pe gaz, pentru cã era foarte frig. Eu, nu numai cã nu renunt, dar nu putem noi sã luãm vreo decizie, asa încât  voi continua discutiile  cu responsabilii din  minister, sefii celor de la CEH, ca sã aflãm si despre conditionarea pretului si ce se va întâmpla cu investitia ce acum se finanteazã  la Paroseni si care va mãri costurile pe care ei le au”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primãria si Consiliul Local au subventionat cu 40 % costurile la termoficare si populatia a beneficiat de un pret diminuat, însã, acum nu se mai poate si asta o cer imperativ si cei de la Complexul Energetic Hunedoara, care nu au agreat niciodatã ideea de a prelua si furnizarea agentului termic, în mod direct si nu prin intermediul societãtilor de termoficare. „Centrala Paroseni are un grup de producere a energiei electrice si a energiei termice  necesare si are o altã unitate, care produce numai energie termicã. Actualmente, grupul energetic stã în rezervã la dispozitia Dispecerului National si, la comandã, porneste  si furnizeazã energie electricã. Dar, din pãcate, în ultima perioadã, din cauza ploilor si a vânturilor, blocul energetic nu a functionat din luna  martie si pânã joi. Joi am repornit blocul si va functiona  câteva zile. Nu putem reduce pretul sub nicio formã, având în vedere cã si pretul reglementat de ANRE nu ne acoperã costul de productie”, a spus Eduard Schmidt,  director Terocentrala Paroseni.
Noile instalatii de conformare la conditiile de mediu vor fi pusã în functiune în perioada urmãtoare si asta va mai creste costul energiei termice.  Acestea sunt datele ce au stat la baza deciziei de a renunta la termoficarea în sistem centralizat.
Diana Mitrache