D isponibilizările care au avut loc la Complexul Energetic Hunedoara au lăsat mai multe goluri. S-a ținut cont de faptul că locurile de muncă trebuie acoperite cu personal pentru ca funcționarea societății să nu fie afectată, însă, chiar și așa există lacune.

Potrivit sindicaliștilor de la SIndicatul Muntele, la minele Vulcan și Livezeni activitatea de producție se desfășoară
conform graficului, însă la minele Lupeni și Lonea – aflate pe program de închidere, activitatea se derulează cu restrângerea perimetrelor de lucru.
”În ceea ce privește activitatea de la exploatările miniere în momentul de față fiecare se descurcă cu personalul pe care îl are. Încă de la începutul discuților despre disponibilizare fiecare director de mină a fost înștiințat cu privire la faptul că nu poate da drumul la foarte multe persoane, iar numărul de disponibilizări
trebuie să fie corelat cu activitatea minieră. S-a discutat despre un program agreat de către conducerea complexului iar numărul persoanelor care a plecat să nu afecteze activitatea. Astfel reprezentanții exploatărilor miniere au avut sarcina de a reface activitatea și au rotit oamenii astfel încât să acopere golurile rămase. Pentru moment minele Livezeni și Vulcan merg înainte pe programul existent de lucru iar celelalte două exploatări merg pe activitatea regresivă”, a declarat Alin Sîn reprezentantul Sindicalului Muntele.
În perioada aceasta se poartă discuții pe marginea formării noului Complex Energetic Valea Jiului.
”Nevoie de personal a fost și va fi întotdeauna dar având în vedere situația actuală cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara pentru moment trebuie să ne descurcăm cu oamenii pe care îi avem. Până la crearea noii entități energetice nu se pune în discuție angajarea altor persoane”, a mai precizat sursa citată.
Ministerul Energiei arată cum se va face tranziția spre o energie verde, în Valea Jiului. Minele se vor închide până în anul 2032, închiderea fiind una graduală.
Monika BACIU