Ministrul Energiei, Anton Anton, declara sãptãmâna trecutã cã termocentralele care produc energie pe bazã de cãrbune s-au aliniat la cerintele de mediu.  Declaratia ministrului  i-a uluit pe activistii de mediu de la Greenpeace, care vin cu informatii concrete care îl contrazic pe ministru.
„Ministrul afirmã cã toate termocentralele noastre sunt conforme cu cerintele de mediu si cã „Eu n-am cum sã-l elimin [cãrbunele – n.r.]. Polonia nu-l eliminã.  Alte tãri din Europa nu-l eliminã, de ce sã-l elimin eu, am fãcut eforturi. Centralele pe cãrbune sunt la standarde internationale”. Realitatea din teren, însã, îl contrazice: marea parte a instalatiilor pe cãrbune din România, apartinând termocentralelor de la Mintia, Paroseni, Govora, Drobeta, Rovinari si Turceni, functioneazã în afara legii, fãrã autorizatie integratã de mediu.  În plus, cã în tendinta de viitor, o serie de tãri din Europa, precum Austria, Italia, Franta, Portugalia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda, au anuntat cã vor renunta la centralele pe cãrbune pânã în anul 2030. În conditiile în care toate termocentralele românesti trebuie retehnologizate pânã în 2021, pentru conformarea la noile standarde (comunicate DEJA în august 2017), sã spui cã nu vei închide nici o termocentralã în propriul mandat poate fi doar un semn de întrebare în privinta duratei mandatului”, aratã Greenpeace.
Cei de la Greenpeace mai spun cã si în prezent termocentralele pe cãrbune functioneazã în baza unor derogãri deja existente.
“Ministrul mai afirmã cu încredere cã el nu va cere derogãri Comisiei Europene, ci îi vom spune noi acesteia ce planuri am stabilit. Cineva ar trebui sã-i zicã ministrului cã nici mãcar o unitate pe cãrbune din toatã tara n-ar putea functiona la acest moment fãrã cel putin o derogare de la legislatia europeanã actualã. Mai rãu, aceasta din urmã a fost recent actualizatã cu noi valori-limitã pentru emisii, mult mai stricte, ceea ce presupune actualizarea acordurilor de mediu pentru toate termocentralele si noi investitii pentru conformare. În plus, ca principiu, dacã faci referire la drepturile pe care le ai ca membru egal în Uniune, se presupune cã ai idee si de obligatiile ce vin la pachet. Dacã vrei sã apartii unei societãti, trebuie sã te conformezi regulilor acesteia, ca sã nu fii scos pe usa din dos; iar România a ales, de mai bine de zece ani, sã fie membrã UE”, mai spun  activistii de la Greenpeace.
Într-un interviu acordat pentru Agepres, ministrul Energiei a punctat cã termocentralele pe bazã de cãrbune s-au aliniat la standardele europene datoritã investitilor de ordinul sutelor de milioane de euro din ultimii ani.
Monika BACIU