Accesul cu autoturismul în Parcul Național Retezat este dificil. Reprezentanții Administrației Parcului Național le recomandă turiștilor să vină cu mașini cu garda înaltă la sol. Acestșia au oferit informaţii actualizate despre accesul cu maşina în aria protejată. “Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta, în funcție de condițiile meteo”, precizează reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat. Astfel, pe ruta Râu de Mori- Baraj Gura Apelor drumul este asfaltat, dar practicabil.pe unele porțiuni se execută lucrări de reparații. De la Baraj Gura Apelor la Poiana Pelegii pe zona Lăpușnicul Mare drumul este neasfaltat, dar practicabil.
În acest caz, administratorii APNR le recomandă turiștilor o mașină cu garda înaltă la sol. Pe ruta Baraj Gura Apelor – La Tulburi este drum neasfaltat la Lăpușnicul Mic, iar în zona Cascăzi drumul este blocat. La Râu de Mori – Râușor drumul este asfaltat, condițiile fiind optime. Pe ruta Nucșoara – Câlnic drumul este parțial asfaltat, fiind practicabil. Pe ruta Hobița – Stâna de Râu, Hobița – Baleia, accesul în Parcul Național Retezat se realizează pe un drum neasfaltat, dar practicabil cu recomandarea ca mașina să fie cu garda înaltă la sol. În Valea Jiului, pe ruta Câmpu lui Neag – Cabana Buta, turiștii care vor să ajungă în Parcul Național Retezat o vor face pe un drum neasfaltat.
”Recomandăm mașină cu gardă la sol înaltă și 4X4. Ultima porțiune de 500 m, de la Morminți la Cabană este greu accesibil, din cauza pantei mari”, notează Administrația Parcului Național Retezat. Biletele de vizitare a Parcului Național Retezat se cumpară de la: Centrul de vizitare Nucșoara, Cabanele Codrin și Lolaia (Cârnic), Cabana Gențiana, Punctul Salvamont Buta; de asemenea, pe teritoriul parcului, de la personalul APNR împuternicit în acest sens. Prețul biletului de vizitare este 10 lei și are valabilitate 7 zile. Administrația Parcului Național Retezat mai menționează faptul că nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc.

Monika BACIU