Fostul politist din Lupeni, Iustinian Ivanciuc, care si-a reclamat superiorul cã l-a bãtut chiar de ziua lui de a ajuns în spital, continuã lupta cu fostii lui sefi. A fãcut sesizãri peste sesizãri cãtre mai – marii IGPR, dar spune cã rãspunsurile primite sunt evazive. Acum, acesta vrea sã se facã luminã în cazul lui si sã afle de ce a fost dat afarã.

Iustinian Ivanciuc nu se lasã, chiar dacã nu mai are insigna de politist. Bãtut, dupã cum sustine chiar el, în sediul Politiei Municipiului Lupeni de comandantul Romeo Amurãritei – aflat acum la conducerea Politiei Uricani – fostul politist, în vârstã de 33 de ani, spune cã nu si-a fãcut decât datoria de politist cât timp a lucrat în aceastã institutie.

„Am lucrat la Politia Municipiului Lupeni, la ordine si sigurantã publicã, 5 ani si jumãtate, pânã când, în seara de 23.07.2012 am fost atacat de cãtre seful de pe atunci al politiei

respective, comisarul sef Amurãritei Romeo care mi-a sustras prin fortã insigna de politist. De ce ? Pentru cã sunt vinovat! Vinovat cã am strâns probe si am urmãrit infractori pe teritoriul altor unitãti de politie, deoarece se pãrea cã nu sunt probe în anumite dosare. Vinovat pentru cã am propus sã se facã descinderi în locuri în care stiam cã sunt depozitate produse de contrabandã. Vinovat cã am propus un nou sistem de patrulã. Vinovat pentru cã nu am stiut ce sã spun atunci când superiorul meu Amurãritei mi-a spus ”Asta ar fi ultima ta gresealã!”. Vinovat cã nu am stiut ce replicã sã dau domnului Gabriel Liviu Dumitru, seful IPJ Hunedoara, atunci când acesta mi-a spus <<La urma urmei, orice puscã rãmâne fãrã gloante>>”, spune Ivanciuc. În cãutarea dreptãtii, despre care spune cã se aflã de partea lui, politistul s-a adresat Inspectoratului General al Politiei Române, mai ales cã, spune el, a aflat din presã cã a fost dat afarã, si asta dupã ce mai fãcute câteva zile serviciul de patrulare: „Practic, fiind internat în spital, eu am aflat în data de 24.07.2012 din mass-media faptul cã  <<din 19 iulie Iustinian Ivanciuc fusese dat afarã din Politie>>.

Totusi eu am efectuat serviciul de patrulare în datele de 21 si, respectiv, 22 ale lunii iulie 2012, si am avut acces în zilele acelea la documente secrete – buletinul posturilor, condica de prezentã si buletinul posturilor – pe care le-am semnat. Mai mult, întrucât au trecut mai mult de 90 de zile de la data sus-amintitã, am trimis sesizãri la conducerea MAI, la Corpul National al Politistilor si la Sindicatul Pro Lex cu privire la faptul cã doresc sã predau efectele de serviciu deoarece nu mai sunt primit la lucru la Politia Lupeni, dar nu mi s-a trimis nici o adresã oficialã prin care sã mi se solicite sã predau statia emisie-receptie si stick-ul de acces baze de date, ba, mai mult distinsul Inspectorat a încercat prin cunostinte cu statutul de CIVIL de ale pãrintilor mei sã mã înduplece sã comit fapte la limita ilegalitãtii pentru ca nu cumva sã se stirbeascã siguranta si încrederea”.

Într-unul dintre rãspunsurile primite zilele trecute de la IGPR, se aratã cã, dupã controalele efectuate de cãtre Corpul de Control al Ministrului MAI si Directia Control Intern-IGPR, atât la nivelul IPJ Hunedoara cât si la nivelul Politiei Municipiului Lupeni „au fost identificate unele deficiente în segãturã cu planificarea si executarea serviciului de cãtre dvs. în zilele de 21 si 22.07.2012, dar si în privinta rãspunsului Serviciului Reurse Umane, context în care conducerea IGPR a dispus mãsuri (…) în sarcina a 4 politisti din cadrul IPJ Hunedoara”.

De asemenea, deficiente s-au descoperit si în ceea ce priveste modul de solutionare al unei petitii, mai spun reprezentantii Corpului de Control al MAI. Rãspunsurile sunt însã destul de lacunare, asa cã nu se specificã nici care sunt deficientele, nici mãsurile adoptate. „Eu sunt curios dacã nu cumva singura mãsurã luatã este aceea de a îndepãrta

incomozii din sistem, nu înainte de a-i bãga în spital cu ocazia zilei lor de nastere. Si, ca mãsurã de sigurantã, adicã repetitio mater… superiorul care si-a lovit inferiorul e tot sef de politie, dar în alt oras”, spune fostul politist agresat.

Fostul comandant de la Lupeni, cercetat penal si disciplinar

De precizat cã, dupã ce a fost lovit în sediul politiei Lupeni de superiorul lui, acesta a depus o reclamatie împotriva lui Romeo Amurãritei sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de ultraj si lovire si alte violente. Reclamatia a fost înaintatã, conform procedurii interne, la IPJ Hunedoara – Biroul Control Intern, fiind înregistratã la nr. 6053. În plus, plângerea a fost înaintatã la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia competent la efectuarea de cercetãri penale în cauzã, si a fost constituit dosarul 433 /P/2012 care se aflã în faza de întocmire a actelor premergãtoare. În plus, Ivanciuc a depus mai multe memorii la conducerea MAI, ca urmare a ceea ce el a numit abuzurile comise de Amurãritei asupra lui, urmarea acestora fiind descinderea organelor abilitate din cadrul Corpului de Control al ministrului MAI si din cadrul Directiei Control Intern al IGPR atât la subunitatea Politia Municipiului Lupeni, cât si la unitatea IPJ Hunedoara.

Reamintim cã, la finele lunii iulie, fostul politist din Lupeni a ajuns la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului de Urgentã Petrosani dupã ce a fost agresat chiar de superiorul sãu. Fapta s-a petrecut în sediul Politiei Municipiului Lupeni, iar Iustinian Ivanciuc  spune cã fostul sef al Politiei Lupeni, Romeo Amurãritei,a  vrut sã-i ia cu forta insigna de politist pe care o avea în mânã si de aici lucrurile au degenerat.

Carmen Cosman