Consiliul Judeţean Hunedoara a transmis Ministerului Economiei din nou o scrisoare de intenţie, prin care îşi exprimă iarăși dorinţa de a prelua activele minei Petrila, dar asta ar mai dura vreo 4 luni. De ce? Pentru că sunt proceduri ce trebuie reluate şi, în tot acest timp, SNIM plăteşte pentru pază sume uriaşe, iar CJH aşteaptă să poată scrie proiecte de finanţare şi revigorare a zonei.
Mina Petrila s-a închis din octombrie 2015, dar nici până acum nu este a celor ce vor să o cumpere. „Până acum au fost trimise 4 adrese, atât la Societatea de Închideri de Mine, cât şi la Ministerul Economiei. Marţi, am semnat, alături de preşedintele CJH  Mircea Bobora, o nouă adresă în cre ne reiterăm intenţia de a cumpăra fost mină Petrila. Noi, CJH nu am primit niciun răspuns. Poate sensibilizăm  conducerea SNIM să putem investi în activele de la mina Petrila”,  a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.
Cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului spun că ar fi bucuroşi să scape de aceste clădiri, pentru că îi costă prea mult, însă, directorul societăţii susţine că asta nu se poate întâmpla mai repede de 4 luni de zile.


„La ora la care vorbim, prin demersurile  pe care le-am făcut, am mutat la staţia de dispecerizare arhiva. Atâta timp cât este întabulat pe SNIM, îmi aparţine. Din punct de vedere financiar mă încurcă, pentru că lunar plătim, în funcţie de numărul de posturi, pentru pază, 63.000 – 62.000 de lei. Dacă obiectivele le cumpără CJH, aşa cum spune de vreo 9 luni, ar fi ok, că eu  rămân doar cu arhivele, toate mutate acum în fosta dispecerizare. În momentul în care de la AGA primesc că acesta este unica şi cea mai bună variantă şi nu se întrevede altceva, nu  va mai fi decât un singur pas, acela prin care CJH poate să cumpere clădirile. Eu zic că minim 4- 5 luni de zile. Este o formalitate, dar la minister există o ordine ”, a precizat Daniel Călin Sîrb, director SNIMVJ.
Directorul Societăţii de Închideri de Mine spune că birocraţia, dar şi pandemia a împins mult acest termen, iar acum şi această firmă are de pierdut bani, că trebuie să păzească obiectivele din incintă. „Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie ar fi asta: mâine mi le cumpără, eu rămân cu ce am, întabulate pe SNIM. Dar atâta timp cât ceea ce avem de plătit la primărie, noi, SNIM, plătim, nu pot să las în curtea mea, în incinta mea, să se desfăşoare activităţi cu vizitatori” , a mai adăugat Daniel Călin Sîrb, director SNIMVJ.


În adresa retrimisă marţi, 30 iunie, la Ministerul Economiei, Consiliul Judeţean Hunedoara arată că vrea să cumpere: atelierele mecanice, clădire compresoarelor vechi şi termocentrala cu coşul de fum, mina Deak, puţul nou cu schip, puţul centru şi vechea preparaţie, însă, birocraţia va ţine procesul pe loc, alte câteva luni, aşa cum spun cei de la SNIM.
Diana Mitrache