Doar conducta luată de viitură la Valea de Peşti va costa Apa Serv nu mai puţin de 30.000 de euro. Sumele sunt, însă, mult mai mari, din cauză că apele au distrus o staţie de pompare, au colmatat sursele de alimentare, iar stocul de reactivi pentru limpezirea apei pe anul 2020,  a fost deja epuizat. Totuşi, aceste costuri nu le vom regăsi în facturi, ne dau asigurări cei de la societatea de apă.
Directorul societăţii de distribuţie a apei potabile din Valea Jiului, Cristian Ionică a vorbit, în cadrul primei conferinţe de presă de după inundaţiile catastrofale, despre un prim bilanţ. „A fost afectat tot vestul Văii Jiului şi staţia Zănoaga. Motivul principal a fost legat de neputinţa de a transporta apa, pentru că ni s-a rupt o aducţiune pe un aliniament de peste  100 de m. Mai mult, nu am avut sursa de apă, pentru că Barajul de la Valea de Peşti era cu o turbiditate de peste 4.000 de grade MTU, şi nu putea fi tratată. Izvorul Lazărul era compromis, că nu aveam cale de acces. După ce a trecut viitura, am găsit dezastrul din urmă, pe cre încercăm cum să îl înlăturăm”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Apa Serv nu se alimentează nici acum din lacul de acumulare de la Valea de Peşti, pentru că  turbiditatea apei este peste capacitatea de tratare a staţiei, aşa că, toată Valea Jiului primeşte acum apă din sursa Buta şi izvorul Lazărul.


„Chiar luni dimineaţă s-a decolmatat captarea Lazărul, cu ajutorul celor de la Apele Române. Avem apă brută, pe care o tratăm şi o putem da populaţiei. Sursa Lazărul este  în curs de decolmatare şi va deveni sura de rezervă pentru staţia de tratare de la Valea de Peşti”, mai  precizează director SC Apa Serv Valea Jiului.
Pentru că puhoaiele au luat cu ele o conductă importantă, celor de la Apa Serv le-a rămas doar o  singură conductă, pe care au furnizat apă, dar şi aceasta a avut nevoie să fie  decolmatată, că Jiul intre pe ea, ir ce apă nu putea să ajungă în staţiile de tratare.
„După 3 zile intrat  în regim normal de funcţionare. De duminică, nu a mai fost nevoie de restricţii, nici pe vest, nici în Petroşani sud, la Zănoaga. Dar rămâne în continuare o mare problemă, deoarece capacitatea de transport a conductei ete limitată. Mai mult, orice avarie ce pre pe conductă, noi neavând alternativă, ne va impune restricţii. Programul nu îl putem stabili acum, deoarece intervenţiile  pe singura conductă,  sunt la mâna avariilor.
Avem şi acum un în zona Aninoasa, undeva la capătul conductei şi nu pune în  pericol funcţionarea staţiei Zănoaga”, spune Cristian Ionică.
Costurile de reabilitare a acestor probleme sunt uriaşe şi ajung acum l zeci de mii de euro.Dar sunt 12 puncte ce u fot afectate grav, iar cei de la Apa Serv spun că vor căuta o soluţie financiară.


„Peste 30.000 de euro ne costă numai conducta, fără piesele de cuplare, fără masivele de ancoraj, fără săpături, fără munca fizică. Dar apoi, la finalul analizei, facem o rectificare de buget şi vedem apoi de unde găsim aceşti bani. Este, însă, primordial, că nu avem rezerve de apă altfel.   Când vom avea estimările gata, le transmitem, dar, din experienţa noastră, niciodată nu am primit bani. Acum este o situaţie diferită, dar suntem priviţi ca societate comercială. Vom solicita şi noi sprijin, dar până atunci, trebuie să dăm bani”, susţin cei de la ape.
Ce este important de precizat, indiferent că va fi găsită sursa de finanţare sau nu, oamenii nu vor simţi asta în factură. „Nu se va regăsi în facturi deloc. Populaţia, indiferent cât plouă, va plăti 1mc de apă meteorică, nu mai mult. Diferenţele ce se vor regăsi, sunt cele date de suma tuturor apometrelor, cu cel de la scară. Nu se va regăsi. În schimb, noi numai în aceste zile, pentru reactivii necesari la limpezirea apei, noi am consumat toţi banii bugetaţi pe acest an, la data de 1 iulie ”, a conchis managerul societăţii de apă şi canal din Valea Jiului, Cristian Ionică,
Diana Mitrache