Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a început activitatea în centrele din Valea Jiului şi zeci de copii vin, din prima zi a acestei luni, la centrul din Petrila, unde şi-au regăsit, după luni bune, prietenii.
Sunt copii ce provin din familii cu dificultăţi materiale şi care acum, deşi au traversat o perioadă dificilă pe timpul pandemiei, se mândresc cu rezultatele lor la şcoală.
„Sunt absolventă a clasei a VIII-a şi am promovat examenele naţionale cu succes, datorită cadrelor de aici, care m-am îndrumat şi eu le mulţumesc”, mi-a spus o fetiţă ce a venit în prima zi a şcolii de vară.
„Venim să ne jucăm, să participăm la activităţi şi să stăm aici”, a spus un alt băiat. „Am venit după două luni şi jumătate aici. A fost bine, că a fost vacanţa mai lungă, dar îmi place aici când facem activităţi, că nu ne mai plictisim aşa de mult”, a spus un alt copil de la Petrila.
În acest loc în care copiii se regăsesc unii pe alţii, e ca în tabără. Dincolo de faptul că şi-au organizat foarte exact activităţile, de aici copiii pleacă cu mâncare caldă acasă şi, cât stau aici se joacă, învaţă şi simt că fac parte dintr-o mare familie a cărei suflet este Valeria Popescu. Noi am găsit-o organizând perfect locul.
„Copiii vor veni pe grupe. La început vom urmări respectarea normelor de igienă şi cu părinţii şi cu copiii. Vom lucra, cât ne permite timpul, afară, pe grupe de copii. Vom lucra şi pe familii, pentru că avem şi familii cu 6 copii. Ce vor face? Cei mici, jocuri, dar avem şi teme exacte, însă, constrânşi să respectăm normele. Fiecare are o cutie de plastic  în care îşi pune jucăriile. Scaunul, având bureţi, pe fiecare scrie numele copilului. Cărţile sunt individuale, caietele, le dezinfectăm după ce le folosesc şi nimeni nu intră fără să i se ia temperatura”, mi-a spus Valeria Popescu, preşedinta Salvaţi Copiii Hunedoara.
Toată vara aceşti copii vor veni să participe la activităţile educative de la Salvaţi Copiii, aici fiind singurul loc din Valea Jiului unde este şcoală de vară. Nu vor fi, însă, tabere, deşi, cei de aici vorbesc despre meritele deosebite ale acestor copii.  „Acolo unde nu au existat tablete şi telefoane mobile a fost destul de greu, dar marea noastră bucurie este că toţi elevii noştri au absolvit şi nu a rămas nimeni nici corigent, nici repetent, iar la evaluare am avut doar doi copii care au picat, însă, acolo ne şi aşteptam. Ne pare bine că au absolvit toţi ceilalţi, iar acum avem mulţi premianţi, care, din păcate, anul acesta nu mai merg în tabere, dar facem paşi  cu precauţie. Răspundem de ce e maia scump: copiii”, a conchis Valeria Popescu, preşedinta Salvaţi Copiii Hunedoara.
Organizaţia Salvaţi Copiii din Petrila adună la cele două centre peste 150 de copii, iar acum toţi sunt aşteptaţi la şcoala de vară. Vin benevol, dar mulţi o facă fiindcă aici au parte de socializare, de jocuri interactive şi sunt băgaţi în seamă, lucru extrem de important pentru orice copil. Mulţi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi aici găsesc copii ca şi ei şi nimeni nu este discriminat.
Diana Mitrache