Comunitatea ecumenicã din Valea Jiului sãrbãtoreste, peste doar câteva zile, praznicul Sfintei Mari Mucenite Varvara – Ocrotitoarea minerilor.

Pentru comunitatea catolicã din municipiul Petrosani, evenimentul are o semnificatie si mai importantã, având în vedere cã  hramul Bisericii Romano-Catolice din Petrosani este cel al Sfintei Varvara, precum si faptul cã, în acest an, se aniverseazã 125 de ani de la zidirea acestui sfânt lãcas de rugãciune. Evenimentul va fi marcat asa cum se cuvine, gratie unui parteneriat între Biserica Romano-Catolicã din Petrosani si Primãria municipiului Petrosani, parteneriat semnat de preotul catolic Szász János si primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Astfel, în data de 27 noiembrie 2012, începând cu orele 16,00 la Sala de Marmurã a Primãriei municipiului Petrosani va avea loc deschiderea oficialã a manifestãrilor prilejuite de anivesarea celor 125 de ani de prezentã catolicã în Valea Jiului. „La ora 16,00, în aceastã zi, va avea loc vernisajul unei expozitii care are ca temã cei 125 de ani de catolicim în Valea Jiului. Acum, biserica Sfânta Varvara împlineste 125 de ani de când a fost construitã. Pentru acest eveniment venim cu expozitia în care vom arãta viata Petrosaniului în acesti ani. Sunt spicuiri, dar vor fi expuse fotografii interesante din arhiva din Alba Iulia a Arhidiocezei si cuprind instantanee din viata mineritului, de la contructia bisericii si foarte multe alte aspecte interesante din viata ecumenicã de aici”, spune Janos Szasz, preot paroh al Bisericii Catolice Sfânta Varvara din Petrosani.

Cu aceastã ocazie, va fi vernisatã o ineditã expozitie de fotografii si documente istorice, unele prezentate în premierã, care ilustreazã evenimentele istorice consemnate în viata comunitãtii catolice din Valea Jiului. Expozitia, intitulatã “125 de ani de prezentã catolicã în Valea Jiului – o retrospectivã pastoralã” a fost realizatã cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia si va fi prezentatã de dl. Imre Korom, de la Seminarul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. De asemenea, la ceremonie, va fi sustinutã o prelegere cu tema “125 de ani în poarta credintei” de cãtre conf.univ.dr. Liviu Jitianu, cadru didactic la Facul-tatea de Teologie din cadrul Universitãtii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, fost preot ajutãtor la Biserica Romano-Catolicã din Petrosani între anii 2000-2002.

Sãrbãtoarea comunitãtii romano-catolice din Petrosani va culmina în data de 4 decembrie, când Biserica “Sfânta Varvara” va gãzdui douã emotionante slujbe religioase, de la orele 11,30 (în limba românã), respectiv de la orele 17,00 (în limba maghiarã). Aceste slujbe vor fi oficiate de Arhiepisciopul Romano-Catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György. „În bisericã, slujba jubiliarã va fi în 4 decembrie, când este sãrbãtoarea Sfintei Varvara. Aici, de dimineatã, va fi în aceastã zi o liturghie în limba românã oficiatã de arhiepiscopul nostru si seara va fi slujba în limba maghiarã”, a mai spus preotul Janos Szasz.

Parohia Romano-Catolicã din Petrosani si Primãria municipiului Petrosani adreseazã tuturor celor care doresc sã participe la aceste evenimente, prilejuite de aniversarea celor 125 de ani de existentã a Bisericii Romano-Catolice din Petrosani, invitatia de a le fi alãturi în derularea acestora.

Diana MITRACHE

Tiberiu VINTAN