Au fost restricţii  de o noapte şi o zi în week-end-ul care a trecut, la alimentarea cu apă, pentru că viitura a luat cu ea 100 de metri de conductă din alimentarea de la Valea de Peşti.
Nici sursa de la Polatişte nu a fost mai bună, iar la Baraj, apa are o turbiditate uriaşă, motiv pentru care nu se poate folosi. Asta a dus la restricţii care au afectat puternic populaţia.  „Facem evaluări a ceea ce înseamnă urmările viiturii Ştim sigur, de două zile, că o porţiune din aducţiunea de la Valea de Peşti, aproximativ 100 de m, a fost luată de  viitură. Alimentarea oraşelor din Vest: Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi o parte din Petroşani este limitată, pe firul de rezervă. Suntem nevoiţi ca, pe viitor, şi acum facem o analiză, până remediem conducta de 100 de m, să facem restricţii pe partea de vest şi Petroşani Sud”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.


Captarea de apă la Valea de Peşti trebuie refăcută, dar acolo încă se lucrează la refacerea drumului. Apele Române vor trimite acolo un utilaj, care să decolmateze captarea, pentru că aceasta este singura sursă de alimentare cu apă potabilă din Vestul Văii Jiului, respectiv pârâul Lazărul.
„Valea de Peşti este funcţională, că acolo nu a fost curent, decât de la un generator. Cei de la Apele Române pun în siguranţă captarea de la Lazărul. Se reface şi drumul, ca să ajungem la captare, pentru că sursa va fi cea care va alimenta Valea Jiului. Dacă nu era lucrarea de acum o lună,  când Apele Române au reabilitat malul stâng, unde este aducţiunea  Lazărul – cămin de intersecţie – Buta – Lazărul, cu siguranţă, viitura lua staţia ”, a mai spus managerul SC Apa Serv.


Următoarea restricţie, dacă nu se întâmplă alte probleme generate de fenomene meteo, va fi joi, când cei de la Apa Serv vor cupla reţele noi, însă, pentru a fi apă la robinet, efortul a fost unul uriaş. Imediat după viitură, cei de la Valea de Peşti au fost primii afectaţi şi de acolo a pornit un adevărat efect în lanţ.
„De vineri de la ora 4 dimineaţa, nu mai ştim ce zi a fost. Au fost eforturi pe toate fronturile. De la captare, exploatare, dar şi pe cea de informare. Eram în imposibilitatea să comunicăm cu cei de la Valea de Peşti, pentru că acolo nu aveam curent. Efortul cel mai mare a fost cel uman, pentru că toţi oamenii de pe secţiile de vest, au fost în teren. Acolo s-a dus şi personal din Petroşani. Efortul material acum îl cuantificăm, pentru că nu ştim exact ce au luat ploile”, a conchis Cristian Ionică.


Apa Serv a sistat toate lucrările de cuplare şi, implicit restricţiile de alimentare cu apă a populaţiei pentru următoarea perioadă, tocmai pentru că, după viitură, au fost mari probleme, ce încă sunt remediate. Din barajul de la Valea de Peşti, apa încă nu se poate folosi, pentru că are o turbiditate uriaşă, iar sursa de la Polatişte a fost şi ea afectată.
Diana Mitrache