Sorin Corici, Apele Române, explică ce s-a întâmplat la baraj

Şeful Sistemului Hidrotehnic al Apelor Jiului, Sorin Corici a precizat că viitura de pe Jiul de Vest a fost una istorică, nemaintâlnită de la construcţia barajului de la Valea de Peşti şi a explicat exact ce s-a petrecut de la momentul ploii torenţiale, până la efectul final – inundaţiile catastrofale din Valea Jiului.
În fapt, Sorin Corici a explicat că doar lucrările la baraj şi în amonte de acesta au scăpat Valea de o nenorocire şi mai mare şi a demonstrat că nu deversarea barajului a fost problema acolo. „S-au înregistrat 315 m/s la Iscroni, un debit istoric. De când măsurăm noi în Valea Jiului, nu am avut un asemenea debit, iar la Valea de Peşti, pe deversor, ca să liniştim gurile care spun că am dat drumul la baraj, apa a venit din munte şi am deversat 88 de mc/s. Barajul are 50 de ani şi niciodată, în istoria barajului, noi nu am avut un asemenea debit”, a spus Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.

Responsabilii de la Apele Române au un proiect de 40 milioane de euro, iar de 3 ani de zile aşteaptă finanţarea lui. Ministrul de interne Marcel Vela a spus că îl va susţine personal, iar cei de la Apele Române au venit în zonă să vadă exact, acum, după inundaţii, ce probleme reale sunt şi la baraj şi la amenajările hidrotehnice de pe Jiu.  „Încercăm să accesăm fondurile europene şi se lucrează la avize, autorizaţii ş.a.m.d, proiectanţii au venit pe teren. E nevoie de lucrări ample la baraj şi acestea vizează impermeabilizarea măştii asfaltice, partea electromecanică, deversorul, vanele de la staţia de tratare, iar apoi pe Jiu în jos  trebuie făcute ample lucrări de reconsolidare a malurilor, aşa încât la o asemenea viitură  să nu mai avem inundaţii. Au fost debite istorice. Proiectanţii au refăcut măsurătorile şi le este mult mai simplu acum”, a mai precizat Corici.
Cum a fost posibilă o astfel de viitură istorică? Specialiştii de la Apele Române spun că sunt mai mulţi factori şi că fiecare în parte are o importanţă covârşitoare.
„Schimbările climatice sunt de vină, în primul rând. Eu consider că nu este o poveste. Este o realitate. Doi, ar fi defrişările, pentru că unt multe zone şi, mai ales la coda lacului, găsesc forte multe rădăcini, buşteni, material lemnos. Şi cantitatea de precipitaţii a fost uriaşă. Nu e o poveste, este o realitate”,  conchis specialistul de la Apele Române.
Apele Jiului au inundat sute de gospodării, au lăsat vestul Văii Jiului fără apă potabilă, au inundat case şi au luat cu ele  poduri şi podeţe. Pompierii, jandarmii şi lucrătorii de la Apele Române au lucrat non-stop la îndepărtarea efectelor acestei viituri.
Diana Mitrache

Advertisements

Un comentariu la „Sorin Corici, Apele Române, explică ce s-a întâmplat la baraj

Comentariile sunt închise.