Ministerul Economiei resuscitează CEH

O gură de oxigen va primi societatea energetică hunedoreană. Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică. Mai exact, societatea energetică va beneficia de servicii de sistem, lucru care îi va aduce bani în conturi.
”Necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu energie electrică produsă prin utilizarea cărbunelui energetic din Valea Jiului, precum şi a păstrării nivelului actual de adecvanţă a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) a rezultat din studiile realizate de operatorul de transport şi sistem – CNTEE Transelectrica SĂ, la nivelul anului 2018.  În situaţia opririi funcţionării celor două termocentrale (Mintia şi Paroşeni), se identifică următoarele influenţe negative asupra funcţionării SEN: reducerea capacităţii de transfer  transfrontralieră a energiei; reducerea nivelului de adecvanţă a Sistemului Electroenergetic Naţional SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi de secetă accentuată, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern”, arată documentul postat pe site-ul ministerului.
În anul 2018 a fost realizat un studiu privind adecvanţa Sistemului Energetic Naţional (SEN) pe termen mediu şi lung, ce a avut drept scop analiza situaţiei la momentul respectiv a SEN, din punct de vedere al surselor de producere a energiei (dispecerizabile şi nedispecerizabile) şi al rezervelor de reglaj disponibile, dar şi stabilirea nivelului adecvanţei SEN pe termen mediu şi lung (2020 şi 2025). ”În urma analizei privind adecvanţa SEN la nivelul anului 2020, pe baza diferitelor scenarii analizate, au rezultat următoarele concluzii principale: În lipsa punerii în funcţiune de capacităţi noi, adecvanţa sistemului se degradează în timp, pe fondul creşterii prognozate a consumului şi a soldului net exportator;  La nivelul anului 2020, capacitatea suplimentară necesară pentru încadrarea duratei estimate de nelivrare (LOLE) în intervalul de 3-8 ore este de cca. 400 MW. În România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a ţării. Astfel, în jumătatea de nord a ţării sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din  producţia de energie electrică a SEN. În aceste condiţii, în situaţia nefuncţionării grupurilor aparţinând CEH, apare necesitatea asigurării unei creşteri a transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi, mai departe, către nordul şi vestul SEN, cu pierderile aferente şi supraîncărcarea liniilor de transport energie electrică. Practic, prin funcţionarea centralelor aparţinând CEH, consumul de energie electrică din zona de  nord-vest a ţării este asigurat preponderent din producţia de energie din zona respectivă, spre deosebire de situaţia în care aceste centrale nu funcţionează, situaţie în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN. În acest context, precizăm că în prezent sunt în  derulare lucrările de finalizare a unei unităţi noi la Iernut, de 430 MW, a căror finalizare este estimată la începutul anului 2021 (aceasta fiind singura investiţie în capacităţi de producţie noi aflată în derulare în România).
Scăderea nivelului de adecvanţă în SEN a condus la trecerea României, de la statutul de ţară exportatoare de energie electrică la cel de importator net de energie electrică, acest statut devenind permanent începând cu luna iulie 2019”, mai arată documentul.
În contextul celor de mai sus, a fost promovată OUG nr. 26/2018 privind adoptarea unor măsuri  pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, aprobată prin Legea nr. 240/2018, cu perioada de aplicabilitate 15 aprilie 2018-30 iunie 2020.  Astfel, prevederile ordonanţei de urgenţă prevăd că ”societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem. la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile  reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Operatorul de transport şi sistem stabileşte capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem, reprezentând rezervă terţiară lentă, din care o capacitate de 400 MW este alocată pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A.  În cazul unor situaţii accidentale sau neprevăzute în funcţionarea grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Hunedoara – S.A., care determină indisponibilitatea cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, producătorul are obligaţia să anunţe Operatorul de transport şi  sistem conform prevederilor actelor normative în vigoare, iar acesta va achiziţiona serviciile de sistem  respective, în regim concurenţial”, mai arată documentul.  Până la data de 31 decembrie 2020 sunt valabile serviciile de  sistem. Cu o capacitate instalată de 1.225 MW, CEH este cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a României şi, în pofida situaţiei financiare deosebit de dificile, reuşeşte să asigure în continuare servicii de sistem sigure şi stabile operatorului de transport şi sistem.
În afară de producţia de energie electrică, Sucursala Electrocentrale Deva este unicul producător care livrează energie termică în sistem centralizat în Municipiul Deva. Totodată, Sucursala Electrocentrale Deva este şi operator al serviciului public de alimentare cu energie  termică pentru municipiul Deva.
Cosmin BACIU

4 comentarii la „Ministerul Economiei resuscitează CEH

 • 28 iunie 2020 la 19:27
  Permalink

  atata timp cat mai sunt bani la bugetul statului nu ne facem probleme

  Răspunde
  • 28 iunie 2020 la 23:53
   Permalink

   Capacitate instalata de 1225 MW??? Poate pe hartie, ca in teren grupul 4 de la Paroseni (care indeplineste toate conditiile de mediu) si grupul 3 de la Mintia (care nu indeplineste nimic) si daca ar functiona cu kerosen nu ar produce 1225 MW. Esti praf stimate reporter…dar nah, cu copy-paste ai mai pus-o de-un articol..

   Răspunde
   • 29 iunie 2020 la 11:54
    Permalink

    Cum poate functina un grup de 400 mw ecarbune cu . kerosen? licenta poetica. 250W in ce l mai bun caz, daca ar fi carbune din V J.

    Răspunde
 • 29 iunie 2020 la 09:27
  Permalink

  Un mort nu se poate resuscita.Praf in ochii pro?tilor,asta pentru ca CNH are la butoane un galben ce se nume?te Ro?u…Plus ca vin alegerile si da bine s? te faci ca-?i pas? !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.