S-a mai dus un fost jiulist. Un om şi un antrenor aparte, inteligent, cu un terifiant simţ al  umorului şi bun-simţ”.  Îmi scria pe facebook unul din mentorii mei în presa sportivă, domnul Nicolae Stanciu de la Deva. O caracterizare scurtă şi la obiect. Ştiam că e bolnav dar mai speram…  Tocmai mă pregăteam să trimit materialele de vineri spre ”Cronică”, când amicul Geza îmi trimite pe whattsap vestea tragică: a murit Ionuţ Popa. Personal am avut o relaţie bună cu el, în acel an cât a fost la Petroşani… Era un tip spiritual şi îmi pare rău că vestea dată de Geza şi apoi aprofundată pe surse, mi-a răsturnat subiectul de presă ales anterior. Este o mare pierdere în fotbalul românesc. Ionuţ Popa a fost mereu o pată de culoare, o prezenţă atipică. Nu uit poveştile lui, la un suc, ori un ceai, în serile de la Mediaş, prelungite până în noapte târziu. Ce mai e de spus?  Dumnezeu să-l odihnească în pace.
–––-

Internat în Spitalul Judeţean Arad în urmă cu două săptămâni, în urma unui stpo cardio-respirator, antrenorul Ionuţ Popa (67 ani) a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 25 iunie.
Fost jucător la mai multe echipe din zona Banatului, Ionuţ Popa şi-a început cariera ca jucător la Victoria Ineu, apoi la Steagul Arad, UTA, Motorul Arad, FC Bihor Oradea, Politehnica Iaşi, CS Mioveni, ACS Poli Timişoara, Şoimii Pâncota, în ultima oară, în perioada aprilie 2018 – iunie 2019, fiind la UTA, pe care o promovase în liga I în anul 2012. Afecţiunile avute – amorţeli în zona facială, imposibilitatea de a mai vorbi şi de a mai mişca un ochi – au dus la concluzia că Ionuţ Popa are atac cerebral ori infarct miocardic. În ciuda unor analize complexe în ţară şi străinătate, problemele medicale s-au agravat, ducând în cele din urmă la decesul său.
Înger şi demon la Jiul
A venit ca antrenor la Jiul în returul campionatului 2003-2004, fiind adus să promoveze echipa în divizia ”A”, înlocuindu-l atunci pe Dumitru Marcu. Era generaţia lui Hotoboc, Irina, Damian Militaru, Ciocoi, Buhuşi, Gabi Apetrei, Nae Iorga sau Pâcleşan. Din păcate ratarea victoriei în ultima etapă cu Gaz Metan Mediaş a amânat promovarea echipei cu încă un sezon. A condus Jiul şi în sezonul 2004-2005 în primele şase etape în divizia ”B”, lăsând echipa pe locul 1, după care a plecat la Politehnica Iaşi. A fost însă unul din cei 4 antrenori ai acelui campionat (Gigi Borugă, Gigi Mulţescu, Marin Tudorache) care au contribuit la ultima promovare a Jiului în divizia ”A”.

Momentul semnării contractului la Jiul de către Ionuț Popa (februarie 2004) alături de conducătorii echipei de atunci, Marian Spiru și Alin Simota.

 

O fotografie din anul 2005 în care autorul acestor rânduri poza alături de Ionuț Popa, când acesta era antrenor la Politehnica Iași.

”Am fost căpitanul lui Popa”
”A fost un antrenor exigent, m-a numit căpitanul echipei, eu am dat cele două goluri în ultimul lui joc, 2-2 la Armătura Zalău. Sincere condoleanţe familiei”, a spus Cornel Irina fostul fundaş al Jiului
”Părea un om rigid, dar de fapt era un om foarte simpatic şi agreabil. Eu m-am înţeles foarte bine cu el. Mare pierdere, Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat fostul atacant Gabi Apetrei
”Un antrenor profesionist, care tot timpul era de partea jucătorilor. Era foarte apropiat de noi. Condoleanţe din partea Clubului Jiul celor apropiaţi lui”, a punctat fostul jucător Damian Militaru.
Genu TUŢU