Acţiunea de control a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a vizat centrele de reparaţii auto şi cele de vânzări din întreaga ţară. În judeţul Hunedoara, comisarii au descoperit mai multe nereguli şi au aplicat sancţiuni. Valoarea totală a amenzilor acordate la nivel naţional s-a ridicat la aproape jumătate de milion de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului controalele au avut loc în perioada 15 – 19 iunie 2020, iar din rezultatele centralizate reiese că, în urma neregulilor constatate, s-a dispus aplicarea a 134 de avertismente şi 123 de amenzi contravenţionale. Inspectorii ANPC au descoperit la service-urile din judeţul nostru lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate cât şi nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie, dar şi lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import. Tot în Hunedoara s-a mai descoperit la centrele de reparaţii auto şi  lipsa afişării a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespundeau cu cele din deviz, în sensul că erau mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale.
Pe lista neconformităţilor s-au mai regăsit şi abateri privind promoţiile. ANPC va continua analiza şi centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor şi dealerilor auto, la nivel naţional.
Maximilian Gânju