”Orice esti, si oriunde esti, si oricum esti, adu-ti aminte cã esti om!”

Dacã te poti culca linistit când ai vãzut un om cãzut la pãmânt si nu ai putut sã-i întinzi o mânã de ajutor, înseamnã cã ai început sã nu mai fi om…

Ioan Rus, candidatul USL pentru Camera Deputatilor pentru colegiul Valea Jiului-Est, are de câtiva ani în grija sa oameni cu care soarta nu a fost prea darnicã.

–  Unul dintre acestia este Viorica Maghiar, un caz cutremurãtor al unui medic crescut la Casa de Copii din Uricani, pe care societatea româneascã, un sistem bolnav a alungat-o din tarã, dar au luat-o nemtii cu bucuria de a avea o asemenea tânãrã. Nu avea nici casã, nici masã, a fost luatã în spatiu de o colegã, nu s-a putut angaja conform legilor aberante si ca medic, nu avea nici asigurare de sãnãtate  „Am vrut sã mã angajez ca medic stagiar, asa cum a promis Ministerul guvernului Emil Boc si în conformitate cu actul normativ publicat în Monitorul Oficial. Am fost si la Directia de Sãnãtate Publicã, dar în teritoriu nu se stia de acest lucru. Am apelat la oameni cunoscuti, mi-au sãrit în ajutor oameni rari precum familia domnului Ioan Rus, a doamnei prof. Marian si Forumul German din Petrosani si încã câtiva”… Asa a ajuns sã dea un examen la un Institut de Medicinã din Germania, pe care l-a luat cu brio. Viorica Maghiar a plecat anul acesta, iar Germania i-a oferit posibilitatea unui rezidentiat în trei specializãri: neorologie, medicinã generalã si urgente.

–  În Colonia Petrosaniului, pe strada Micu Klein, nr. 9, locuieste Tereza Matras, de 61 de ani.  Este bunica a cinci nepoti… Fiul ei, tatãl copiilor, a lucrat la Mina Livezeni, dar nu a rezistat loviturilor vietii. S-a îmbolnãvit grav. Întâi o hepatitã C, apoi cirozã si în trei ani s-a stins. Anul trecut, la începutul verii l-a îngropat.

A  rãmas cu nepotii…  Mama a patru dintre copii a plecat, prin 1997, în tãri strãine si nimeni nu a mai auzit de ea. A venit o veste prin februarie cã ar fi prin Franta si cã locuieste cu un bãrbat. Mama altui nepot de 14 ani, prima nevastã a fiului sãu, a plecat la rândul ei cu alt bãrbat…Vãduvã, cu sotul mort, fiul mort si cu cinci nepoti pe capul ei, Tereza Matras si-a luat toti nepotii în plasament, a bãtut cãrare la Primãria Petrosani, Asistenta Socialã si la Organizatia de utilitate publicã CARITAS – Centrul de zi pentru copii aflati în dificultate si, cu ajutorul unor oameni cãrora le pasã, a reusit.

Ioan Rus le-a cãlcat pragul pentru cã acei copii si bunica lor sunt exemplul viu al luptãtorilor, al celor care nu se lasã în fata greutãtilor si îti impun un profund respect. Copiii, cu vârste între 7 si 14 ani, merg bine cu scoala, Paul, bãiatul de 13 ani, fiind talentat la fotbal, Clubul Jiului îi plãteste taxa, iar ca antrenor îl are pe domnul Florin Moldovan. Sergiu, cel mare, de 14 ani, este în clasa a 10-a la profesionalã si iubeste calculatoarele. Stie cã va primi unul, de Crãciun, de la ”domnul Ioan” (Rus – n.n.)

–  Nana Lucretia, la cei 84 de ani, stã singurã sus pe dealurile Petrosaniului, pe strada Coasta. Este ultima casã a dealului. Stiind cã are probleme cu picioarele, osteoporoza mãcinându-i oasele, iarna grea ar fi putut-o izola si flãmânzi. Dar nu s-a întâmplat asta. Ioan Rus si-a mobilizat echipa si i-a umplut cãmara, nu a uitat de ziua ei fãcând-o sã lãcrimeze de bucurie cã mai existã oameni cãrora le pasã de soarta ei. Adevãrata boalã a nanei Lucretia este una de suflet, ce pare a fi pe cale de vindecare. Ioan Rus i-a vorbit si senatorului Cosmin Nicula de ”nana noastrã” si împreunã au urcat pe coastã pentru a-I înmâna o parte din indemnzatia senatorului, pentru ca nana sã aibã bani de medicamente. Între Ioan Rus si nana Lucretia s-a creat o punte de legãturã care îi face sã se caute mereu…

–  În luma mai, 2012, un lucrãtor al ApaServ, a descoperit un caz cutremurãtor si a încercat sã dea o mânã de ajutor, apelând la Ioan Rus.Este vorba de Andrei Câmpean, din Colonia Petrosani, care este bolnav si îsi întretine familia din pensia de handicap de 230 lei. La cest venit se mai adaugã alocatia micutei Andreea, de un an si 10 luni…

”A venit tare necãjit cã i se va lua copilul, dar si cã sãrãcia îl copleseste. Dl. Câmpean are probleme de sãnãtate, sotia sa este blândetea întruchipatã si fetita este liantul dintre ei, este cauza pentru care, am vãzut, cã muncesc si se zbat sã supravietuiascã, sã creeze un cuib pentru copilul lor. Este un caz ciudat, un amestec între iubire, dorinta de familie si o boalã care poate strica totul dacã nu este tinutã cu strictete în frâu. Apoi este sãrãcia care distruge chiar sufletele.

Am aflat cã, de când le-a murit medicul de familie, fetita nu era înscrisã la un alt medic si nu este normal acest lucru, pentru cã legal are acest drept.

Am reusit sã rezolvãm situatia, cu ajutorul colegilor de partid. Acum Andrei Câmpen este ca al nostru. Este un om cu suflet mare, harnic, dar temãtor pentru reactiile sale din cauza bolii” – a declarat Ioan Rus, cu multã cãldurã…

Sunt doar câteva exemple ale ajutorãrii discrete fãcutã de-a lungul unei vieti de om reconfirmã proverbul românesc ”Orice esti, si oriunde esti, si oricum esti, adu-ti aminte cã esti om!”

9 comentarii la „”Orice esti, si oriunde esti, si oricum esti, adu-ti aminte cã esti om!”

 • 23 noiembrie 2012 la 07:03
  Permalink

  Ioan Rus a mai fost deputat in perioada 2000-2004 si nu a facut nimic pentru Valea Jiului si atunci nu era nici criza mondiala.Acum PSD-ul cu Victor Ponta a ajuns la guvernare si a taiat investitile pentru Valea Jiului (Domeniul Schiabil din Parang-Vulcan-Straja,bazinul scolar de inot din Petrosani,anveloparea blocurilor,…)dar Victor Ponta nu a taiat investitile si pentru judetul Gorj (pista de atletism al stadionului Panduri,pista de elecoptere,…)acolo unde el este parlamentar si candideaza,deci sa voteze cu PSD(USL) doar gorjeni.Sa se spuna adevarul iar pe mincinosi sa-i bata Dumnezeu cu boli incurabile (cancer,…).

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2012 la 07:16
  Permalink

  mai ioane dam mie niste bani si te fac deputat

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2012 la 08:25
  Permalink

  @Valea Jiului.Nesimtitul de Victor Ponta a indraznit sa reantregeasca salariile taiate de PDL,tuturor bugetarilor,care nu trebuiau reantregite si celor din Gorj pentru ca acolo candideaza ci numai noua celor din Hunedoara,la fel cu un tupeu nemasurat a indraznit sa anuleze impozitul ilegal aplicat pensiilor de PDL.PSD a indraznit sa infiinteze cele 2 complexe energetice pe care PDL-ul nu a reusit sa le infiinteze in 4 ani.

  Răspunde
 • 23 noiembrie 2012 la 15:35
  Permalink

  Iar sunt vaca. La fiecare postare sunt vaca. Investitiile se scrie cu 2 ii si nu cum am scris eu investitile. Nu-i nimic sunt vaca la fiecare mesaj pe care il scriu dar tot mai vreau o data in Parlament. Acum sa lasam gluma la o parte. Voi chiar nu aveti la PD-L sau PP-DD pe nimeni cunoscator de limba romana care sa va scrie corect gramatical o postare?

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2012 la 00:11
  Permalink

  de ce nu se vorbeste de programe europene daca tot o dati cu zona paring ca de acele programe nu are voie sa taie guvernu ati avut toate mijloacele la dispozitie ADEVARU CA CU BANI EUROPENI ESTE MAI PERICULOS NU TE POTI JUCA TIAU DAT VREA REZULTATE LICITATI ADEVARATE SA LUATI UN INTERVIU DL PRIMAR RIDZI SA NE SPUNA DECE NU A SOLICITAT UN PROGRAM PENTRU DEZVOLTAREA PARING CU BANI EUROPENI

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2012 la 09:10
  Permalink

  Daca doamna este vaca eu sunt sotul ei. Si eu stiu limba romana tot pe sarite. „ADEVARU CA CU BANI” este cea mai tare. POP esti ruda cu Vanghelie?…analfabet mic ce esti.

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2012 la 16:45
  Permalink

  Salutare. Sunt „Marean” Vanghelie (care este) si am fost informat de un prieten din Petrosani ca sunt cativa iubitori de limba romana care fac comentarii pe acest site. Incepand de azi ii voi monitoriza si le voi da zilnic premiul „Marean” Vanghelie. Azi premiul „Marean” Vanghelie il castiga Dl. POP cu postarea: „ADEVARU CA CU BANI EUROPENI ESTE MAI PERICULOS NU TE POTI JUCA TIAU DAT VREA REZULTATE LICITATI ADEVARATE SA LUATI UN INTERVIU DL PRIMAR RIDZI SA NE SPUNA DECE NU A SOLICITAT UN PROGRAM PENTRU DEZVOLTAREA PARING CU BANI EUROPENI”…il invit in sectorul 5 la o shaorma…asa ceva mai rar…ce analfabet.

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2012 la 17:09
  Permalink

  Da Poate in Romanie lui 2013 va fi mai bine va intra ue peste astea ca neu mintit si pacalit tot timpul

  Răspunde
 • 25 noiembrie 2012 la 10:28
  Permalink

  Elisham si tu te lupti din greu cu limba romana. Mai romaneste suna asa: Da poate in Romanie lui 2013 va fi mai bine, va intra U.E. peste astia, ca ne-au mintit si pacalit tot timpul.” Tragedia este ca efortul vostru de a injura adversarul politic va fi rasplatit de partidul dumneavoastra cu o functie de sef, sefut sau sefulet. Cu astfel de conducatori va continua cu „succesuri” sa se duca dracului tara asta. Oricum ai si tu o shaorma.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.