Nu mai puţin de 10 familii sunt în fiecare zi în pericol să fie luate de apa Jiului, atunci când trec puntea absolut instabilă de peste apă, în zona Coloniei din Petroşani.
Sunt oameni care de peste 30 de ani aşteaptă ca cineva să le croiască şi lor un drum pe care să nu mai fie în pericol. Ploile torenţiale din ultimele zile au săpat adânc inclusiv la pilonul podului şi acum oamenii se simt şi mai ameninţaţi de pericol.
Puntea din lemn şi sârmă, de pe strada Primăverii, este absolut impracticabilă şi fiecare om care trece pe acolo, ca să ajungă acasă, simte pericolul. Doamna  Liliana recunoaşte că îşi sună rudele de câte ori  traversează puntea, ca să îi treacă ele copii în siguranţă. Ea abia face faţă de una singură, pentru că, în ultimele zile apa a crescut ameninţător  din cauza ploilor. „E foarte grav. Eu nu pot trece cu copiii şi nici singură. Mă ajută vecinii să trec. Am rău de înălţime şi mă sperie şi apă şi cred că acum este grav şi că podul e şi mai instabil. Ar trebui reparat, că totul pocneşte sub picioare când calc. Totul stă să cadă, iar sârmele să plesnească. Îmi e frică. Copiii noştri sunt închişi în casă. Am doi copii de 7 şi 9 ani şi stau închişi, din cauză că acum e apa foarte mare. Nu e altfel nici când e apă mai mică. Mi-e frică şi mă uit atentă pe unde să calc şi mai  trebuie să ţin şi de doi copii mici. Mă ia cu ameţeală de sus şi mai  ştiu că nici podul nu e sigur”, spune disperată Liliana Popa, una dintre femeile ce au casă peste Jiul de Est, la Petroşani.
Oamenii recunosc că, an de an, au făcut cereri şi au rugat autorităţile locale să îi ajute, dar fără rost. O altă localnică ne arată cu scândurile putrezite şi sârmele  rupte pun în pericol viaţa fiecărui om ce trece pe aici. „Aici se desprind firele sârmei. Acum se mai ţine doar în câteva fire, că restul au pocnit. Primăria ne-a zis să ne mutăm de aici, că de ce stăm aici? Podul e cu risc şi ni se spune că mergem pe el pe propria răspundere. Nu ne ajută nicicând. Au zis  că vin ei şi prind firele, dar nu au venit deloc. De mai bine de 30 de ani nu au făcut nimic. Uitaţi că le rup cu mâna scândurile de putrezite ce sunt şi ei nu au mai pus nimic. Au 35 de ani şi sunt putrede, plouă mereu. Am acasă cereri şi, până în 2019 ne-au răspuns că repară podul. Din 2019 nu mai este în evidenţa lor. Este podul nimănui. Aduc şi gunoiul peste Jiu, cu copilul de mână vin şi am şi taxele la zi. Eu zic că puteau să ne facă un pod nou, numai din taxele pe care noi le plătim noi, cei de dincolo de apă”, afirmă şi Verginica Rusu,  o altă femeie ce locuieşte în acel loc.

Dar autorităţile locale de la Petroşani spun că podul nu e al lor şi, drept urmare, nici nu poate fi făcut ceva pentru aceşti oameni.
„Acea punte nu este în  inventarul şi nu aparţine de Primăria Municipiului Petroşani. E o punte  construită de pe vremea când a existat mina Dâlja. Noi am făcut doar mici reparaţii, ce am putut face, dar nu prezintă siguranţă. Ce pot să facă acei oameni? Să prindă un proiect de finanţare şi să li se facă un pod nou de acces. Ei, cu primăria, sau Apele Române, că acum nu este niciun proiect depus pentru aşa ceva. Acea punte nu poate fi reparată în regie proprie, că este pericol. Am încercat să sudăm nişte bare pe lateral, dar e greu să lucrezi la acea înălţime”, ne spune Ciprian Preda, director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Petroşani.
Situaţia pare fără ieşire şi nimeni nu vede vreo rezolvare pentru cei peste 20 de adulţi, plus copiii lor, care locuiesc peste Jiu, la Petroşani.
Oamenii din zonă mai spun că mereu sunt lăsaţi deoparte şi acum sunt năpădiţi de noroi, gunoaie şi maidanezi, dincolo de faptul că îşi riscă viaţa să treacă peste pod. „Primăria nu ne ajută cu nimic. Nu avem drum, pod, e gunoi mult, e plin de câini care ne mănâncă. Avem copii mici, nici la şcoală nu îi pot lăsa. Trebuie tot cu maşina.
Mi-am rupt maşina de 4 ori, pe drumul ce vine din Colonie până aici. A căzut un om şi a murit din cauza podului acum vreo câţiva ani. Altul şi-a rupt mâna. Nu mai facem faţă şi degeaba facem reclamaţii, că zic că nu e podul lor. O fi pod din cer”, spune exasperat şi Marius, un alt localnic din Petroşani.  Construcţia căreia  localnicii îi spun podul de sârmă, se află în zona Coloniei din Petroşani, dar nu este decât o punte din ce în ce şubredă. Salvarea, pompierii, alte maşini de intervenţie, sau chiar cea mortuară, nu pot trece. Oamenilor li s-a spus că acest pod a fost construit cândva de cei ce lucrau la mina Dâlja şi cum nici mâna nu mai există, ei sunt lăsaţi să îşi găsească o altă rută de acces. Asta, pentru că reparaţiile la pod nu sunt utile, iar  pentru construirea unuia nou nu sunt bani.
Diana Mitrache