Compania Nationalã a Huilei poate intra în incapacitate de platã fãrã un buget rectificat. În momentul de fatã Compania Nationalã a Huilei nu are aprobat de cãtre Guvern un buget rectificat. Astfel, existã posibilitatea ca societatea sã nu poatã plãti angajatii în luna decembrie.

“Dacã rectificarea bugetarã nu se va face în forma propusã de noi, cu sigurantã nu se vor putea asigura adaosurile salariale si plata salariilor pentru luna decembrie, si aici vorbim de plata în ianuarie este încã pusã sub semnul întrebãrii. Tocmai de aceea aceste lucruri trebuie rezolvate pentru cã politicienii se uitã doar astãzi cu ochi frumosi cãtre noi. Dupã 9  decembrie vor uita cu totii de Jiului”, a declarat presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Rectificarea bugetului Companiei Nationale a Huilei are implicatii pe mai multe ramuri, însã liderii minerilor accentueazã necesitatea acestei aprobãri astfel încât angajatii societãtii sã poatã beneficia de drepturile legale.

”Rectificarea bugetarã se apleacã asupra fondului de salarii care în conditiile în care aceastã rectificare bugetarã va fi depãsitã si nu îsi va permite nimeni sã facã acest lucru si vorbim de tichetele cadou. Existã mai multe elemente care rectificã acest buget, dar pentru marea masã a salariatilor cam aceste lucruri sunt importante”, a mai precizat Nica.

Bugetele Companiei Nationale a Huilei au fost ”în asteptare” de nenumãtare ori de-alungul timpului. Aceste întârzieri au cauzat probleme financiare asupra societãtii, dar si a minerilor care nu au putut beneficia la timp de drepturile care li se cuvin.

Monika BACIU