O Investiţie Teritorială Integrată este soluţia pentru Valea Jiului.  După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieţii, dincolo de sfera ajutoarelor sociale şi a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră.
Secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, ne explică exact ce presupune această primă întâlnire de la Petroşani la care au luat parte oficialităţile locale şi judeţene. „Vorbim despre proiecte de infrastructură destinate administraţiilor publice locale, ca urmare a strategiei de dezvoltare pe care o elaborează în momentul de faţă, la nivelul Văii Jiului, dar şi de o serie de proiecte pentru zona privată. Specificul zonei, ca zonă minieră, are, de asemenea, o componentă care va primi finanţare în perioada următoare, în contextul în care există o serie de intenţii de a aduce, alături de această activitate economică şi alte activităţi în acest areal şi de a încerca să obişnuim oamenii cu ideea  că zona Văii Jiului nu este strict o zonă  monoindustrială  bazată pe cărbune”, a spus, la Petroşani, Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregăteşte următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului este un actor esenţial pentru regiune şi, ca atare,  va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare.

„S-au făcut foarte multe lucruri în Valea Jiului, dar nu s-au dus până la capăt foarte multe dintre ele, din păcate şi, chiar dacă s-a mai făcut câte ceva în zona de infrastructură, în zona de dezvoltare economică, totuşi, nu s-au găsit soluţii sustenabile, care să transforme ceea ce s-a oprit, stricat aici. E uşor să închizi, să pui o gondolă, dar mai complicat este să creezi în spate un ecosistem de dezvoltare viabil, care să ajute oamenii să se educe şi să poată accede la alte tipuri de resurse. Este cazul să trecem de pe sistemul de avarii al ajutoarelor sociale, pe un sistem sănătos, în care oamenii să aibă o perspectivă, pentru ei şi pentru copiii lor ”, a explicat şi Sorin Maxim, director ADR Vest.
Primarii şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara vor face o strategie de dezvoltare şi, abia apoi vom putea vorbi despre proiectele ce ar putea fi finanţate. Asta înseamnă că oficialii de la Ministerul Fondurilor Europene vor mai veni aici, dar până atunci şi oficialităţile de la noi trebuie să se sincronizeze perfect.
Toţi primarii din Valea Jiului au luat, la final, decizia de a se constitui într-un ONG, care să reprezinte partea tehnică a ceea ce va însemna suportul de dezvoltare al Văii Jiului. Asta, pentru că acum este a doua şi ultima şansă de a accesa, aşa cum au spus cei de la Ministerul Fondurilor Europene, banii ce vor veni special pentru Valea Jiului.
Diana Mitrache