Termocentralele funcţionează la limita de avarie

Minerii scot din ce în ce mai puţin cărbune. Lipsa echipamentelor şi a investiţiilor şi-a pus amprentă, într-un mod brutal, asupra activităţii miniere din Valea Jiului.
Stocurile de cărbune de la cele două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt la minime istorice. Un document al Ministerului Economiei, arată că la data de 14 mai 2020, la termocentrala Paroşeni exista un stoc de cărbune de 2041 tone. Situaţia era ceva mai bună la Mintia, însă, este de departe a fi potrivită pentru funcţionarea în condiţii optime a termocentralei. Astfel, potrivit aceluiaşi document, stocul de cărbune de la termocentrala Mintia, la data de 15 mai 2020 era de 14.665 tone de cărbune.
”Precizăm că măsurile de protecţie dispuse de SCEH SA pentru perioada stării de urgenţă coroborate cu prevederile actelor normative emise în această perioadă au condus la restrângerea activităţii şi implicit diminuarea producţiei de cărbune extrasă, acestor aspecte suprapunându-li-se şi elemente de ordin tehnic, operaţional şi financiar. Avem în vedere în special aspecte ce ţin de oprirea planificată a unui abataj de lucru la EM Livezeni şi a unui abataj de lucru la EM Vulcan pentru mutarea echipamentelor de producţie în alte zone de exploatare, precum şi aspecte de ordin financiar generate de costurile de producţie şi de alţi factori care au influenţat şi afectat capacitatea financiară a societăţii”, arată Ministerul Economiei.
Ministerul Economiei  mai subliniază că stocul de cărbune a scăzut constant până în prezent, la un nivel foarte scăzut, fiind de maximum 1000 de tone.
Producţia proprie de cărbune este utilizată în realizarea energiei electrice şi termice. Se poate observa că producţia de cărbune extras s-a redus în anul 2017 cu 22% faţă de 2016. În anul 2018 acest indicator prezintă o scădere de 8% faţă de 2017. Trendul se menţine şi anul 2019, fiind înregistrată o diminuare de 23% faţă de 2018.
Echipamentele din mine şi din cele două centrale sunt vechi, unele de peste jumătate de secol, ceea ce duce la costuri în creştere şi chiar la unele pericole în exploatare. Echipamentele din mine şi din cele două centrale sunt vechi, unele de peste jumătate de secol, ceea ce duce la costuri în creştere şi chiar la unele pericole în exploatare.
Cosmin BACIU

Advertisements

3 comentarii la „Termocentralele funcţionează la limita de avarie

 • 15 iunie 2020 la 19:48
  Permalink

  termocentrala paroseni condusa de fostul secretar de stat doru visan nu are carbune? pai asa bine a gestionat el ministerul ca nu e carbune? dar salariul de peste 10.000 de lei il ia? cred ca nu ii este rusine pentru ca nu are asa ceva. sub inteleapta sa conducere romania din tara cu excedent de energie electrica a ajuns importatoare de curent, dar numitul nu spune nimic, luindu-si in continuare salariul. evident fara rusine ca atunci cand in decembrie 89 cu adanca mandrie revolutionara condamna in cantina s.e.paroseni pe huliganii de la timisoara. iata cine conduce dupa 30 de ani romania si mai vreti sa o duceti bine. VOTATI PSD.

 • 15 iunie 2020 la 22:29
  Permalink

  Votati PSD sau votati PNL = votati PCR. Acelasi lucru !

 • 16 iunie 2020 la 10:49
  Permalink

  cat timp mai sunt bani la bugetul de stat poate sa nu functioneze deloc ca noi tot ne primim drepturile salariale

Comentariile sunt închise.