Cu medii de 10, ori aproape 10, cei mai buni dintre cei buni, elevi ai liceelor din Valea Jiului, dar şi de şcoală generală, ne-au povestit cum este pentru ei să fie privaţi de tot ce înseamnă absolvire.
Nu au avut banchet, au plecat pentru câteva zile acasă şi nu au mai revenit la şcoală, le-au lipsit colegii, profesorii şi, poate cel mai mult, faptul că ei, cei mai buni din şcoala lor, nu au putut preda cheia succesului. Nu le-au vorbit colegilor, ori poate au făcut-o pe zoom, aşa cum şi-au desfăşurat şi ultimele lecţii, dar rămân cei mai buni, dintr-o generaţie ca nicio alta.
Alexia este şefa de promoţie a uneia dintre cele mai bine cotate şcoli din Valea Jiului, iar acum, fără festivitatea de absolvire, după lecţii pe zoom şi multe frustrări, ne-a spus cum este să nu ai parte de prima festivitate din viaţa ta, dar şi despre reuşita la care a sperat mereu.  „Sunt mândră că am reuşit să o fac. A fost un obstacol pe care l-am trecut. În clasa a V-a, când am trecut, mi-am spus că pot să fac şi asta şi e un lucru pe care mi l-am propus.  Înmânarea Cheii succesului era o tradiţie a şcolii mele, pe care voiam să o împărtăşesc, dar nu s-a putut. Nu am putut nici să le spun colegilor mei ce aş fi vrut să le spun, la final.  Le-aş fi zis să creadă în visurile lor, să prospere, iar singurele persoane cu care să fie în competiţie să fie ei înşişi”, ne-a spus Alexia Ioniţoaei, şefa de promoţie a Şcolii I.G Duca din Petroşani.
Alexia este cea mai mică dintre absolvenţii cu care am stat de vorbă, dar are vise mari, într-o lume care deja a făcut-o să înţeleagă ce este mai important. „Ne vedeam zi de zi la şcoală, ne mai certam, dar  avem şi amintiri frumoase, iar, la sfârşit, doar momentele frumoase ne-au rămas. Am învăţat să apreciem  că era important acel lucru simplu, adică să ne vedem zi de zi. Am stat câteva luni închişi în case şi vorbeam doar pe reţelele de socializare şi ne-a lipsit acea apropiere, care nu a mai existat”, a mai spus Alexia.
Cu o medie de 9.50, Beniamin este şeful de promoţie de la unul dintre colegiile tehnice din Valea Jiului, şcoală care nu are mereu o bună promovabilitate. El, însă, ne spune că, dacă vrei, poţi, şi tocmai acest deziderat l-a făcut ca singur, fără meditaţii particulare, să devină cel mai bun dintre absolvenţii de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Doar că nu a avut ocazia să le vorbească deloc colegilor săi.  „A fost mult de muncă, dar am ajuns aici datorită profesorilor. Sunt aici oameni cu experienţă, care ştiu să ne susţină şi am ajuns unde am ajuns. Am câştigat şi premiul Margareta Dima şi le mulţumesc celor ce mi l-au acordat. I-aş fi sfătuit, pe colegii mei, dacă puteam să ţin acel discurs de final de an. să înveţe toţi şi să nu neglijeze şoala şi să fie atenţi că, în viaţă, depinde de noi ce vrem să facem şi viitorul stă în mâinile noastre. Eu m-am gândit să continui studiile, dar o să vad după media de la Bacalaureat”, ne-a mărturisit Onisim Beniamin Malina, şef de promoţie la  Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani.
Rareş Dobre – Baron este un geniu, iar el este, aşa cum era de aşteptat şeful de promoţie al generaţiei 2020 de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Petroşani. L-am cunoscut cu toţii, de-a lungul timpului, el fiind mereu în topul naţional la diverse concursuri de fizică, matematică, dar nu numai. A terminat cu 10 clasa a XII-a şi nici el nu a avut ocazia să îmbrace roba, să le spună ceva colegilor lui, decât pe zoom. O absolvire altfel, despre care ne spune chiar el cum o vede acum. „Am încercat mereu să învăţ şi am fost mereu la concursuri. În clasa a X-a am adus o medalie de bronz la fizică, iar la un alt concurs la matematică al Politehnicii, am avut cel mai mare punctaj. Asta este o parte din ceea ce am făcut de-a lungul timpului. Dar a venit această pandemie. Ultima zi am plecat de la şcoală, gândindu-ne că e o chestie temporară. Nu a fost, aşa că nu am apucat să ne întâlnim, să stăm, spre sfârşit, dar eu sper ca, atunci când vom face pozele de final, măcar să ne vedem”, a  spus  Rareş Dobre – Baron, şeful de promoţie al Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Petroşani.
Rareş le-a vorbit pe zoom, într-un film dedicat liceului, celor ce rămân în urma lor. Şi, poate cel mai frumos gest de adolescent, vine de la el, un tânăr simplu, talentat, cu o inteligenţă mult peste medie, dar care le recomandă celor mai buni să fie în rând cu cei mai buni.  „Le-am vorbit în principal celor din clasele IX- XI şi le-am spus să înveţe din timp, să fie atenţi pentru viitorul lor, deoarece Bacalaureatul este doar un hop obligatoriu, iar apoi le-am mulţumit celor de la liceu, prietenilor, familiei. Sunt unii mai nehotărâți la ce liceu să dea, iar la final de gimnaziu, atunci când vizitam liceul, am auzit și noi cum e aici. Am văzut atunci că erau costumaţi cu şepci şi ne spuneau să nu venim la Teoretic că e „naşpa”.  Nu! E un liceu bun, cu profesori buni şi oricine poate să înveţe, dacă doreşte. Nu va avea hopuri”, a conchis Rareş.
Generaţia din 2020 nu a avut şansa de a se întâlni cu colegii, unii, poate, pentru ultima oară. Nu au avut banchet, nu au toţi albumele de absolvire şi nici nu au avut cum să îşi mai ia rămas bun. Vin acum, la orele de pregătire finală, ori le fac de acasă, pe zoom, însă, ei nu vor uita niciodată că o pandemie, ce a afectat planeta Pământ, nu i-a lăsat să fie la fel ca cei din generaţiile anterioare.
Diana Mitrache