În urmă cu 15 ani (2005) pe astă-vreme, trei echipe de fotbal din Valea Jiului reveneau în diviziile unde mai jucaseră de-a lungul vremii. Jiul Petroşani în divizia ”A”, Minerul Lupeni în divizia ”B” şi Minerul Uricani în divizia ”C”. A fost ultima zvâcnire în bloc, spre seara performantă, pentru echipele din Valea Jiului.
Jiul PetroŞani, La ultima etapă…

În sezonul 2003-2004 Jiul ratase promovarea la potou, după un 0-0 cu cântec (şi fără artificii…) în ultima etapă, la Petroşani cu Gaz Metan Mediaş. Echipa lui Simota a mai ”tras” un an, astfel că la finalul ediţiei 2004-2005 găsită în aceeaşi postură, promovase la ultima etapă, da, ori ba? Echipa a dus o luptă la ”baionetă” cu cei de la Gaz Metan Mediaş având patru antrenori pe parcursul sezonului Ionuţ Popa (et.1-6), Gigi Borugă (et. 7-15), Gigi Mulţescu (et. 16-19), Marin Tudorache (et.20-30) – cu care era la egalitate înaintea ultimei etape! Mediaşul juca cu CS Deva, Jiul la Unirea Dej, unde avea nevoie de victorie, indiferent de rezultatul Gazului. Emoţii la pauză, 0-0 la Dej, dar în final Jiul se impune cu 3-0, acumulând 65 de puncte dar cu un golaveraj net superior din Mediaş + 20 de goluri, ceea ce îi dă dreptul la revenirea în divizia ”A”. Generaţia lui Hotoboc, Irina, Ciocoi, Pâcleşan, Drida, Militaru, Nea Iorga, Dulcea sau Gabi Apetrei readuceau Jiul pe prima scenă după şapte ani!
Minerul Lupeni revenire după 19 ani!

După 19 campionate în divizia ”C” Minerul Lupeni revine în divizia secundă. Avându-l pe Iosif ”Pică” Rus la cârma echipei, cu Adi Câmpean, Drăghici, Elisei, Deaconescu, Noaţă, Ciorea, Voica sau Mugurel Radu, Cismaşiu, Szoradi sau Ilie Botezatu în componenţă, au încheiat en fanfare, cu un 4-0 în ultima etapă cu Aurul Brad cu 16 puncte peste ocupanta locului 2 în seria a 7-a a diviziei ”C”, Metalul Aiud.
Minerul Uricani fără înfrângere!

Minerul Uricani a avut un parcurs impecabil în acel sezon 2004-2005 în divizia ”D” Hunedoara (actuala liga a IV-a) câştigând campionatul cu un avans de 17 puncte în faţa locului 2, CFR Marmosim Simeria, cu 23 de victorii, un egal şi nici o înfrângere! A fost un parcurs de vis al echipei antrenată de Ioan Dosan în care au excelat jucătorii Anton Ilie, Cireş, Robert Daj, Işfan, Ducu sau A. Popescu.
GENU TUTU