Nu au avut banchet, festivitatea de absolvire  din ultima zi de vineri a lunii mai, a fost on-line, iar recapitulările pentru examenul final sunt atent pregătite, din punctul de vedere al locului prin care trec, al băncii în care stau, ori al dezinfectanţilor şi al asistentelor ce le vor lua temperatura.
Birocraţie multă, multe limitări şi o generaţie care ne va reproşa că au fost altfel, faţă de oricare alta. Pentru că, da, nu au avut banchetul, nu şi-au îmbrăcat robele, nu şi-au aruncat în aer pălăriile de absolvenţi, nici nu au terminat cum era normal cursurile.
Ultimul semestru din viaţa lor de elevi la liceu, ori la şcoala generală, a fost pentru absolvenţii de acum, unul pe care l-au făcut pe ZOOM, o reţea pe care şi-au dat întâlnire şi acum, la final. „Suntem în imposibilitatea întâlnirii fizice, ca să sărbătorim ultima zi din viaţa elevilor de clasa a XII-a, absolvenţii de azi. Ne gândim de două săptămâni la o variantă digitală de a marca acest eveniment. În urma dezbaterii, am găsit o variantă de acest gen, iar vineri după-amiază, pe contul de facebook al unităţii, am marcat acest eveniment ce le va rămâne acestor copii în minte pentru toată viaţa”, a spus, resemnat Alexandru Lăutaru, director al Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Petroşani, pe care noi l-am găsit trasând linii în curtea şcolii şi delimitând coridoarele cu trasee marcate de benzi, aşa cum face poliţia, la vreun accident sau crimă.
Dar aceşti copii nu au făcut vreo crimă, ci, cu lacrimi în ochi, cei mai mulţi au înghiţit nodul frustrării, s-au mai întâlnit cu unii, cu alţii, iar pe zoom s-au îmbrăcat frumos. Nu ca la banchetul de care ei nu au parte.
Profesorii s-au pregătit cum au ştiut, ar vrea să îşi vadă generaţia ce le-a făcut plăcere să o conducă acum la final. Până la examenul final, însă, de săptămâna aceasta încep pregătirile. „La clasa a VIII-a s-au înscris 90% dintre elevii absolvenţi, iar la clasa a XII-a peste 80%, ca să vină la pregătire. De marţi, din 2 iunie, vom avea în fiecare zi pregătire cu elevii. De la ora 8,00 la 14,00, la Şcoala Avram Stanca şi de la  ora 9,00 la 15,00, la liceu, fiecare grupă de câte 10 elevi, va fi dusă să li se ia temperatura, apoi copii vor fi conduşi în sala de clasă unde fac pregătire şi apoi, după toate restricţiile acestea, sperăm să ne plasăm bine, la final. Noi am igienizat toată şcoala, am pregătit circuitele de la intrare şi ieşire, avem gel igienizant, sunt afişate toate normele de prevenire pentru a nu contacta acest virus, avem măştile de la ISJ şi noi sperăm că toţi vor da acest examen în cele mai bune condiţii”, a mai adăugat directorul Colegiului Mihai Eminescu din Petroşani.
Metodologia prevede ca în fiecare clasă să fie 10 elevi, băncile fiind distanţate la 2 m fiecare şi generaţia din acest an este nevoită să încheie anul aşa cum nimeni nu se aştepta.
Diana Mitrache