Pe principiul „codru-i frate cu românul”, câteva adãposturi antiaeriene ar trebui sã preia si sã salveze cei circa 40 de mii de locuitori ai municipiului Petrosani, în caz nevoie. Mai mult de atât, în cazul unui atac aerian, oamenii nu au idee cum ar trebui sã procedeze pentru a scãpa cu viatã.

Dacã s-ar întâmpla o nenorocire, putini dintre locuitorii municipiului Petrosani stiu ce ar trebui sã facã pentru a scãpa cu viatã, în ciuda exercitiilor pe care cei de la Protectia Civilã le desfãsoarã periodic. Dacã tinem cont de faptul cã, în municipiul Petrosani sunt doar câteva adãposturi de protectie civilã functionale care sã preia civilii, în cazul unui atac cu arme de distrugere în masã, efectul ar fi nimicitor pentru cea mai mare parte a populatiei. Aceste adãposturi pot primi câteva sute de persoane, iar restul populatiei ar trebui sã se refugieze în subsolurile de blocuri construite în acest scop, pe timpul regimului comunist, dar care în acest moment sunt inundate si pline de sobolani. Din pãcate, nici aceste adãposturi nu pot oferi protectie, decât unui numãr de circa 15.000 de persoane, adicã sub zece la sutã din populatia Vãii Jiului, chiar dacã ar fi reabilitate în numai câteva zile. Media de populare a unui

astfel de adãpost, calculat sã reziste undei de soc si

suflului, chiar si în cazul unui rãzboi atomic este de pânã la 150 persoane, fiecare având calculat un spatiu de un metru pãtrat.

Pe hârtie sunt suficiente

Normele de apãrare spun cã fiecare oras principal al judetului trebuie sã dispunã de astfel de adãposturi civile în caz de situatii extreme, numai cã în situatia de fatã, în caz de alarmã aerianã, oamenii sunt nevoiti sã se refugieze pe unde pot, în munti, sub poduri, chiar si prin cavourile mortilor.

Pe lângã aceste deficiente se mai adaugã una, o mare parte a populatiei din aceastã zonã nu are nici mãcar vaga idee cum ar trebui sã procedeze în caz de un atac aerian. „Stai sub pragul de la usã. Asa cred cã se procedeazã sau nu stiu… Nu ne-a spus nimeni la scoalã, dra nu-mi fac probleme cã stiu pãrintii mei ce trebuie sã fac”, spune Cosmin (21 de ani) din Petrosani.

În cazul tânãrului sunt multe alte persoane care admit cã vor actiona din instinct în cazul unui pericol. Chiar dacã stãm rãu la capitolul „protectie”, trebuie spus cã la Petrosani este una dintre cele mai performante instalatii de avertizare sonorã din tarã.

Pe clãdirea municipalitãtii functioneazã o sirenã electronicã de ultimã generatie capabilã sã alarmeze întreaga asezare în caz de nevoie.

Maximilian Gânju