Doi hunedoreni se numără printre laureaţii unui prestigios premiu în Franţa.  Este vorba de premiile ”Société d’Encouragement au Progrčs (Societatea pentru Încurajarea Progresului Umanităţii), în cadrul cărora sunt premiate personalităţile care au adus contribuţii însemnate la progresul umanităţii.
În acest context, este vorba despre reputatul prof.univ.dr.ing. Iosif Andraş de la Universitatea din Petroşani şi despre actualul consilier special pentru dezvoltare economică al eurodeputatului Iuliu Winkler, Gheorghe Francisc Grun.
Cei doi au fost distinşi cu medalia de bronz, respectiv medalia de argint aferente premiilor Societăţii pentru Încurajarea Progresului Umanităţii, alături de alte personalităţi ale vieţii ştiinţifice internaţionale precum: Helene Carrere D`Encausse, Thomas Pesquet (laureaţii Medaliilor de Onoare), Jean Dominique Caron, Thierry Coureault, Francoise Keller, Marcel Vezinat (laureaţii Medaliilor de Aur) sau Cristian Arbenz (laureal al Medaliei de Argint).
Iosif Andraş şi Gheorghe Francisc Grun sunt primii români premiaţi de apreciata ”Société d’Encouragement au Progres, instituţie fondată la Paris (Franţa) în 1908 de către o seamă de personalităţi eminente franceze, cu scopul de a onorara operele de o viaţă ale celor care au adus  contribuţii importante la progresul umanităţii şi umanismului.
Prof.univ.dr.ing. IOSIF ANDRAŞ, cadru universitar de la Universitatea din Petroşani, a fost apreciat de instituţia franceză pentru vasta sa carieră academică în care se regăsesc, printre altele, elaborarea şi publicarea unui număr de 8 lucrări tehnice de referinţă, prezenţa în peste 120 de publicaţii ştiinţifice internaţionale dar şi deţinerea unui număr de 9 brevete de invenţie majore în domeniul ingineriei. Prof.univ.dr.ing. Iosif Andraş are de asemenea şi o lungă tradiţie de colaborare cu mediul academic francez, după ce a fost profesor invitat la École des Mines de Nancy şi École des Mines d’Alčs, precum şi la Institutul Politehnic din Lorena.
La rândul său, medaliat cu bronz la premiile din anul 2020 ale ”Société d’Encouragement au Progres, Gheorghe Francisc Grun (în prezent membru ale echipei parlamentarului european Iuliu Winkler) a avut, de-a lungul carierei sale, responsabilităţi importante în programele de dezvoltare economică din regiunea Deva şi Hunedoara în România, fiind viceprimar al municipiului Deva şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie, apoi director general al CCI Hunedoara şi al Registrului Comerţului. Gheorghe Francisc Grun este considerat un pionier al evoluţiilor internaţionale din România în ţările Uniunii Europene, precum şi în Elveţia, unde a creat şi implementat unul dintre cele mai importante programe de schimb bilateral şi instruire pentru lideri de afaceri din Europa.
De-a lungul timpului, între laureaţii acestei distincţii s-au mai numărat: producătorul de aeronave Clément Ader, exploratorul Jean Charcot, pionierii aviaţiei Henri Farman şi Louis-Charles Blériot, laureatului Nobel pentru fizică Jean Perrin sau medicul, păstorul, teologul, filozoful şi muzicianul organist Albert Schweitzer.
Cosmin BACIU