Îmbrânceli, ţipete, oameni în interiorul unei biserici şi cuvinte triviale. Toate  acestea au ajuns pe site-urile de socializare şi au fost preluate de presă, ca fiind acte ce ar scoate în evidenţă modul în care la o mănăstire in Jieţ, Valea Jiului, a avut loc o slujbă în interiorul unei biserici, lucru considerat ilegal de cel care filma.
Numai că lucrurile stau altfel şi omul care a provocat întreg scandalul, spun cei din mănăstire, nu vrea decât să scoată  de acolo o măicuţă. Mănăstirea de maici, aflată la aproximativ 20 de km de Petroşani, a ajuns în centrul unui scandal imens, după ce doi bărbaţi au creat un adevărat scandal în mijlocul enoriaşilor, adunaţi la slujbă în biserică, duminica trecută. S-au legat de faptul că s-a încălcat legea, deoarece nu sunt permise slujbe în interiorul lăcaşului, însă, situaţia a degenerat şi acolo a ajuns inclusiv poliţia. 
„Poliţia oraşului Petrila a fost sesizată de către stareţa mănăstirii, cu privire la  faptul  că, în cursul unei slujbe religioase, doi bărbaţi, din municipiul Petroşani, au avut anumite divergenţe cu personalul mănăstirii. Prin urmare, poliţiştii vor efectua cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tulburare a liniştii publice, iar din oficiu, poliţiştii s-au sesizat şi cu privire la circumstanţele  în care s-a săvârşit această slujbă religioasă, urmând a se stabili dacă s-a încălcat vreo prevedere legală cu privire la săvârşirea slujbelor religioase, pe durata stării de alertă, aspect în funcţie de care urmează să fie dispuse măsurile legale”, a spus Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Scandalul a degenerat, însă, iar cei de la mănăstire, care recunosc că au ţinut slujba în interior, susţin că cei doi indivizi nu vin să facă scandal acolo pentru prima dată şi că unul dintre ei vine constant aici şi terorizează femeile.
„De doi ani de zile, acest om ne terorizează, încercând să scoată din mănăstire o maică, femeia fiind angajata dumnealui la firmă, în urmă cu ceva timp. În ultimul timp a devenit foarte agresiv, ameninţător, terorist, împrăştie teroare şi, numai în ultima săptămână, de trei ori a făcut astfel de fapte în mănăstire. Maicile sunt în stare de pericol, tremură şi efectiv le este frică să mai iasă din chilii, să bată toaca, să intre la slujbe. E o stare peste puterea mea de a descrie şi nu exagerez”, a spus Părintele Vasile, duhovnicul mănăstirii.
Omul nu doar că a semănat acolo panică, dar deranjează întreg programul mănăstirii. Părintele duhovnic spune că omul face acolo gesturi obscene şi le aduce injurii tuturor.
Şi asta, în condiţiile în care nu mai târziu de sâmbătă, poliţia îl rugase să nu mai ajungă acolo. 

„S-a angajat să respecte restricţia şi i s-a făcut un proces verbal, dar duminică s-a manifestat aşa cum s-a văzut.  Omul a ameninţat că va distruge mănăstirea, dacă nu îşi atinge scopul, adică să scoată această maică din mănăstire. Va da foc, va distruge. Sunt doar o parte din ameninţări, că nu a fost deloc zgârcit la cuvinte. Maica a făcut plângere în a doua săptămână din Postul Mare, când am observat că individul este fără scrupule şi merge mai departe decât ne-am imaginat noi. Noi am răbdat crezând că omul va avea limite, dar el a depăşit orice limită”, a mai spus părintele Vasile.
Patriarhia reacţionează  în urma incidentului din Jieţ
Biserica Ortodoxă Română a venit cu o serie de precizări după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu scandalul de la Mănăstirea de maici din Jieţ. “Am putut vedea cu toţii într-o înregistrare difuzată astăzi două persoane care descind la mănăstire cu telefoanele «armate» pentru a vâna posibile ilegalităţi ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive, care îşi înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau nişte oameni. Fiind vorba de o mănăstire, în ea trăieşte o comunitate asemenea unei familii, care are o viaţă în comun şi care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă. Fireşte, actualmente, cu păstrarea regulii distanţării sanitare”, se arată în comunicatul transmis de Biserica Ortodoxă Română. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR a spus că oficierea slujbei din mănăstire trebuie verificată pentru a vedea dacă au fost respectate toate reglementările.
“Există şi ceremonii religioase care se pot desfăşura acum în biserici, în prezenţa unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie şi ură. Fie ele şi antiecleziastice. Înţelegem că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitaţi din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi  agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltrataţi. Autorităţile vor comunica rezultatul revelator al anchetei”, se mai arată în comunicatul transmis de BOR.
Diana Mitrache
Maximilian GÂNJU