Ce se întâmplă cu taberele pentru sănătate de la Straja?

Nu mai puţin de 5.000 de tineri trebuiau să fie în tabere la Straja, dar vor fi, în cel mai fericit caz, vreo 500.
Sunt impuse măsuri restrictive în organizarea taberelor, iar cei care îi îndrumă pe copiii ce vin aici ca să slăbească şi să depindă un stil de viaţă sănătos, ne explică acum cât de greu le este tuturor, din cauza epidemiei. Şi asta, tocmai pentru că pandemia i-a afectat enorm.
„Noi, în continuare promovăm taberele şi pe internet şi telefonic, discutăm că tinerii. În principiu, vom ţine taberele de copii supraponderali, pentru că aceşti copii au nevoie de noi. Au stat două luni acasă, în această perioadă. Mulţi dintre ei s-au îngrăşat şi acum au nevoie de sprijinul nostru”, a spus Marius Fodoran, organizator al taberelor de nutriţie din Straja.
Copiii grăsuţi veneau, an de an, la Straja. Învăţau să facă mişcare, să mănânce, dar sănătos şi, cei mai mulţi, dacă nu toţi, dădeau jos kilogramele în plus. Taberele de aici erau pentru ei modul vital de a lupta inclusiv cu prejudecăţile copiilor, care nu îi iartă că sunt supraponderali, pentru că aici au şi psihologi, nu doar nutriţionişti şi profesori de educaţie fizică.
Acum, însă, vor veni mai puţini şi  cei din Straja se pregătesc să le ofere toate condiţiile.
„O să ne vedem într-o serie în iulie şi una în august şi, bineînţeles, respectând toate normele  în vigoare. O să respectăm normele, o să limităm numărul de copii şi o să servim micul dejun, în prima fază, în camere. O să mâncăm prânzul şi cina în aer liber şi deja pregătim o terasă în aer liber”, mai spune Marius. Taberele de sănătate sunt întrerupte tocmai de pandemia ce afectează sănătatea planetei şi organizatorii speră să nu îi afecte foarte mult pe copiii cu care lucrează de ani buni.
Aici vin să facă exerciţii fizice, învaţă să mănânce legume, să renunţe la calorii şi să şi dozeze în porţiile de mâncare, află că chipsurile pot fi înlocuite cu fructe, că pizza se poate face pe o felie rotundă de lubeniţă, cu bucăţi de fructe, în loc de şuncă şi salam şi devin mai încrezători în ei, odată ce scapă de câteva kilograme.
Diana Mitrache

Advertisements