Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat, în luna decembrie a anului trecut, un proiect de închidere a depozitului de deşeuri de la Uricani, cu aproximativ 3,4 milioane de lei. Era musai, spun autorităţile locale şi cele judeţene, care  recunosc şi că acolo nu există o groapă de gunoi propriu-zisă, dar ne arată că legile europene ne impun ca locul să devină un câmp cu iarbă, în următoarele 3 decenii.
„S-a reuşit finanţarea  din Fondul de Mediu, valoarea lucrării fiind de 3,4 milioane de lei, din care 3,2 de la Fondul de Mediu şi 200 de mii de lei de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Nu pare groapă de gunoi, că natura şi-a făcut treaba ei, dar spre capătul carierei se văd deşeurile.
E o tehnologie ce va presupune o nivelare şi regeometrizarea depozitului, în trepte, cu înclinarea de 1 la 3. Apoi va fi acoperit cu mai multe straturi succesive, conform normelor, după care se pune solul agricol, plus solul fertil, vegetaţia. Se va închide cu un gard, prevăzut cu o poartă de acces şi va intra în monitorizare pentru 30 de ani de aici încolo”, a explicat Sorin Găman, şeful Serviciului Investiţii din CJH, necesitatea închiderii acestui deponeu.
România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiţie, după o perioadă de infringement şi s-a ajuns ca abia acum groapa de gunoi neconformă de la Uricani să fie închisă. Asta ar urma să se întâmple  până la 31 decembrie 2020, alături de alte 50 de depozite din România.  „Noi am avut aici probleme extraordinar de mari, din cauza proprietarului acestui teren. A fost o intenţie să fie ecologizată pe proiectul general de ecologizare a gropilor din judeţul nostru, dar a fost scoasă  din proiect. Ministerul ne-o trimitea nouă. Birocraţia a făcut să fie luată în considerare de organismele europene, a fost apoi perioada de infringement şi apoi am fost condamnată România şi pentru acest lucru. Acum, până la finalul anului, problema va fi rezolvată”, a adăugat primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu.
Lucrarea ar urma să fie atribuită în scurt timp, aşa încât să fie gata până la finele anului. „Sper că într-o lună, maxim două, aici să înceapă lucrările şi să rezolvăm această problemă, fiindcă această  groapă aduce României chiar o condamnare”, a conchis şi Costel Avram, administratorul public al judeţului Hunedoara.
În anul 2018, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însă eventuale sancţiuni financiare nu sunt aplicate în această fază a procedurii de infringement.
Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare a fost prelungită până la data de 29 noiembrie 2019, iar proiectele eligibile l-au cuprins şi pe cel de la Uricani, din Valea Jiului.
Diana Mitrache