Cu 30 de cm a crescut nivelul Jiului, iar precipitaţiile vor mai continua până vineri, când vom ieşi de pe codul portocaliu.  Nu au fost, însă, probleme, iar asta o spun cei care gestionează sistemul hidrotehnic al bazinului din Valea Jiului, specialiştii fiind de părere că seceta era mult prea accentuată, ca să ne facem griji că a plouat mult.  „A plouat 52 de l/mp la Lupeni, unde a şi fost cea mai mare cantitate de precipitaţii din Valea Jiului şi pe Jiul de Est, la Lonea, 33 de l/mp. Suntem pe cod portocaliu hidrologic, până vineri la ora 10,00 dimineaţă, iar cod portocaliu de precipitaţii, până vineri la ora 6.00. Nu sunt probleme, dar a  crescut Jiul de Vest cu 35 de cm. Debitele erau foarte scăzute, sub media multianuală”, a spus Sorin Corici, şef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
În sud, după Defileul  Jiului, însă, ploile au fost mult mai puternice. Asta, însă, nu a afectat în niciun fel debitele de la noi.  „În Târgu Jiu a plouat cu 95 l/mp, o cantitate impresionantă, în comparaţie cu cei 30 câţi am avut noi la Petrila. Dar aici nu sunt probleme”, a mai spus Sorin Corici.
Ploile vor mai continua, iar prognoza arată că acestea se vor manifesta în intervalul de până joi la miezul nopţii, în sudul, centrul şi sud-estul ţării, precum şi în zonele montane. Este preconizată  instabilitatea atmosferică accentuată, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.În intervale scurte de timp sau prin  acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp.
Diana Mitrache