Bonurile de cãrbune sunt impozitate fãrã bazã legalã

Bonurile de cãrbune, impozitate fãrã bazã legalã. Deputatul hunedorean Monica Iacob Ridzi îi solicitã ministrului de finante, Florin Georgescu sã analizeze situatia pensionarilor minieri din Valea Jiului.

Este vorba de faptul cã bonurile de cãrbune sunt impozitate, fãrã însã a exista o bazã legalã.

”Facilitãtile acordate pensionarilor mineri în baza Hotãrârii de Guvern nr. 60/1990 reprezintã o subventie acordatã ca ajutor de stat. Cele trei unitãti miniere – EM Petrila, EM Paroseni, EM Uricani – sunt beneficiare ale acestui ajutor de stat, suportã costurile legate de aceste facilitãti în baza Deciziei 787/2012/UE. În prezent, aceste fonduri nu sunt purtãtoare de TVA si CAS, dar sunt supuse impozitului pe venit, în contradictie cu art. 42 din Codul fiscal”, se aratã în interpelarea depusã de deputatul hunedorean.

Conform articolului sus mentionat, ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, nu sunt venituri impozitabile. Totodatã nu sunt impozitabile veniturile pentru risc maternal, cresterea copilului si îngrijirea copilului bolnav.

Cu aceste prevederi, Monica Iacob Ridzi accentueazã faptul cã impozitarea bonurilor de cãrbune este nelegalã.

Acordarea bonurilor de cãrbune este o formã de sprijin cu destinatie specialã, iar impozitarea acestora intrã în contradictie cu prevederile legale în vigoare. Mai mult decât atât, buonurile de cãrbune sunt considerate, pe bunã dreptate venit, dar nu sunt luate în calcul la recalcularea pensiei, conform prevederilor Legii nr.263/2012 privind sistemul sanitar de pensii publice.

Astfel, deputatul îi solicitã ministrului de Finante, Florin Georgescu, sã îi comunice mai multe aspecte.

”Ce mãsuri are în vedere Ministerul Finantelor pentru aplicarea prevederilor art. 42 din Codul Fiscal în cazul acordãrii bonurilor de cãrbune  si care este punctul de vedere al ministerului referitor la neluarea în calcul a bonurilor de cãrbune ca venit la recalcularea pensiilor”, acestea sunt întrebãrile pe care deputatul Monica Iacob Ridzi i le-a adresat lui Florin Georgescu.

Ministrul Finantelor are la dispozitie, conform reglementãrilor în vigoare, 30 de zile pentru a-i rãspunde deputatului.

Monika BACIU

 

Advertisements

7 comentarii la „Bonurile de cãrbune sunt impozitate fãrã bazã legalã

 • 20 noiembrie 2012 la 03:41
  Permalink

  E chiar nostim sa vezi cine vorbeste de,,baza legala”!

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 07:55
  Permalink

  Impozitarea se face in baza Codului Fiscal,adoptat de guvernul PDL,din care ai facut parte, doamna Ridzi.Cred ca trebuie sa lamuresti „baza legala”la DNA,de la ministerul pe care cu dezonoare l-ai condus,dupa care sa plangi pe umarul pensionarilor.Cum se numeste acest comportament?Ipocrizie,fariseism,nesimtire,fripturism,sau cate putin din fiecare.Oricum tupeul este maxim!

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 10:34
  Permalink

  Are dreptate Monica Iacob Ridzi ca platim impozit dar nu se calculeaza la pensie cum de fapt pentru Valea Jiului toti cei de la Bucuresti fac in asa fel sa ne umileasca cum sa intamplat si cu calculul la noua Lege a Pensilor intrata in vigoare la 1 Ianuarie 2011 cand nu se mai imparte la 20 ci la 30 si luam pensie mai mica fata de cei care au iesit pe Legea Veche.Cristian Resmerita si Cosmin Nicula ne tot amana pana dupa alegeri cu schimbarea calcului la Legea Pensilor (sa fie impartit la 20 nu la 30),dupa alegeri uita de noi.

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 13:03
  Permalink

  Era de asteptat UN pupincurist ,am nevoie de unul care e leit ,,Mine i Vaii Jiului poate scap de hemoroizi….pauza e intentionata.

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 13:52
  Permalink

  asta trebuia sa ne-o spui cand era partidul tau de lingai la putere.
  cate voturi crezi ca ai sa primesti pentru „bomba” asta?
  monica iacob ritzi = 0 voturi

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 15:46
  Permalink

  Oare nu e mai bine ca Moni sa taca sa nu mai vorbeasca despre nedreptati —oare unde a fost pana acum ,la ce partid era ? Are dreptate Blaga cand se refera la Primarii care sustin alte partide,sa fie dati afara din partid –poate trimite-ti si o poza cu banerele in care nu aveti nici-o sigla de partid ..va este rusine sau………

  Răspunde
 • 20 noiembrie 2012 la 16:01
  Permalink

  Ce vaca sunt. Iar am scris Legea Veche in loc de legea veche. Nu stiu de ce tot exagerez cu literele mari. M-am obisnuit cu chestii mari: spagi mari, masini mari, s.a. la fel de mari, surprinzator chiar si cuvantul mari in acest context se scrie cu litera mica.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.