Din nou în Divizia „A”, Jiul începe campionatul pe teren propriu la 23 august 1989, în prezenţa a 28.000 de spectatori, 1–1 cu Universitatea Craiova. În lot, nume noi, portarii Zlotea şi Florin Dumitru, tinerii localnici Florin Stoica şi Aristică Cioabă, acesta din urmă debutând în minutul 70 (îl va înlocui pe I. Varga) în meciul Jiul – Dinamo 0–2, la 4 octombrie 1989.
Bucurie mare în etapa a 9-a (22 octombrie 1989), 2–0 cu Inter Sibiu, echipa care îi „suflase” Jiului în urmă cu un an promovarea!
25 februarie 1990…
…primul meci al returului, într-o Românie fără Nicolae Ceauşescu, fără Victoria Bucureşti şi FC Olt Scorniceşti, scoase din campionat ca fi ind echipe emblematice ale fostului regim comunist. Jiul joacă (şi pierde cu 0–2) la Universitatea Craiova, cu 35000 spectatori în tribune. Dar vin vremuri grele pentru Jiul: 1–2 cu Sportul Studenţesc, 1–5 la FC Bihor Oradea…
Un meci decisiv…
…în etapa 22-a, Jiul –„U” Cluj 2–1, cu un Sorin Henzel genial, autorul ambelor goluri ale victoriei jiuliste. Jiul a avut în mână meciul cu Steaua din etapa a 27-a (9 mai 1990), când a condus cu 2–1 până în minutul 87, atunci egalând pentru bucureşteni Pena, scor 2–2. Finalul de campionat găseşte o echipă Jiul perfect conectată la meciurile decisive pentru evitarea retrogradării: 1 – 1 la Corvinul Hunedoara, 3–0 cu SC Bacău, 3–1 cu FCM Braşov şi Jiul rămâne în „A”, pentru cel puţin un sezon.
De remarcat că Jiul a folosit o echipă alcătuită din foarte mulţi localnici (Ghiţan, Florescu, B. Popescu, Henzel, Lasconi – titulari – Ceacusta, Cioabă, Ov. Dodu, V. Păuna, Fl. Stoica, Al. Mărginean),  crescuţi în pepiniera proprie, o pierdere importantă în acest campionat fiind plecarea portarului Bojtor şi a mijlocaşului Daniel Timofte, acesta din urmă urmând a avea o strălucită  carieră internaţională.
GENU TUTU