După 14 ani în primul eşalon, Jiul nu mai poate ţine pasul cu granzii fotbalului românesc.  Sezonul din 1959-1960 se va dovedi unul nefast, completările făcute de noul antrenor sosit, Virgil Mărdărescu, s-au dovedit neinspirate. Vişinel Crişan de la Ştiinţa Cluj, Manea de la Aurul Brad sau Costică Tâlvescu de la Ştiinţa Timişoara (plus anonimul Ladislau Oltan şi obscurul Ilea) n-au mai putut da greutate echipei.
Peste vechii jucători ai Jiului s-au adunat anii, uzura îşi spunea cuvântul. Rezulatul? Doar două  victorii în tot campionatul! Pentru statistică, ele s-au realizat cu Minerul Lupeni, 1-0, gol Cosmoc şi 2-0 cu U.T.A., goluri Nertea şi Tâlvescu, ambele victorii în tur. În rest, înfrângeri fără drept de apel: 0-7 la Petrolul Ploieşti, 1-5 la Rapid, 0-5 la Farul Constanţa, 0-4 la Minerul Lupeni, 0-3 la U.T.A., plus două înfrângeri acasă şi 6 egaluri… Jiul lui Mărdărescu a terminat pe ultimul loc, în cel mai slab campionat de după război. Evident, nici în Cupa României Jiul n-a realizat mare lucru, doar o prezenţă de 1-3 la Ştiinţa Timişoara în „16”-zecimi de fi nală… Era evident că se încheiase o etapă din viaţa echipei. După agonia din sezonul 1958-1959, când a scăpat cu greu de retrogradare, Jiul s-a compromis total în sezonul 1959-1960, fi ind ciuca bătăilor. Noroc că s-a tras la timp semnalul de alarmă… “C”…
Un retur fără victorie!
La finalul turului 1959-1960, Jiul acumulase abia şapte puncte, din două victorii (pe atunci se acordau două puncte la victorie) şi trei egaluri. Erau clare semne de îngrijorare, dar lucrurile au trenat. A venit returul şi nimic nou n-a apărut în evoluţia echipei. Performanţele au fost patru jocuri egale: 0-0 cu Dinamo Bacău, 0-0 cu Petrolul Ploieşti, 2-2 cu Rapid şi 1-1 cu Farul, evident, toate la Petroşani. Era de aşteptat că în aceste condiţii nici nu mai putea fi vorba despre a emite pretenţii pentru rămânerea în Divizia „A”.
GENU TUTU