Din data de 14 mai au început măsurătorile topografice la Cetatea dacică de la Băniţa. Este una dintre cetăţile ce intră acum în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara şi, potrivit celor de aici lucrările sunt în toi.
Este cea mai importantă realizare de până acum, pentru că şi autorităţile locale îşi pun mari speranţe în deschiderea pe viitor a traseului, acum aproape impracticabil.
Cetatea de la Băniţa este un edificiu dacic, lăsat de izbelişte de zeci de ani, iar pe dealul de la intrarea în Valea Jiului, nici nu mai poate fi zărită. De săptămâna trecută, însă au început lucrările acolo, iar Consiliul Judeţean a trimis la lucru topografii.
„Cetatea dacică de la Băniţa, aflată în componenţa ansamblului de fortificaţii dacice, înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO, este situată la peste 900 de metri altitudine, pe Dealul Bolii.  Din cetate se deschide o excelentă panoramă spre Munţii Parâng şi spre Munţii Retezat, semn că de aici, dacii puteau controla tot tranzitul spre Valea Jiului şi spre Ţara Haţegului.
Urcuşul anevoios face dificil accesul în cetate. Pe terasele superioare, se mai văd urmele singurelor săpături realizate în anii 60, iar blocuri de piatră fasonată, rostogolite pe pantele abrupte, sunt acoperite de lăstăriş. În aceste condiţii, misiunea topografului şi a echipei de la Consiliul Judeţean Hunedoara a fost una grea”, au spus reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, iar echipa de specialişti a fost ajutată să ajungă sus pe munte de salvatorii montani, care cunosc traseul.
Comuna Băniţa ar fi prima interesată, pentru că turiştii vin, iar la primărie am aflat că încă se lucrează la documentele necesare. Primarul din Băniţa recunoaşte că ar fi ideal să ajungă să creeze un circuit turistic, prin care să lege peştera Bolii, cu cheile din acest defileu, dar şi cu cetatea dacică de sus din munte. Până atunci, însă, e la faza la care face Proiectul de Urbanism Zonal.
„Se lucrează la proiectul de urbanism, proiect în care am prins şi Proiectul de Dezvoltare Zonală. După ce obţinem toate avizele, se va înainta toată documentaţia la Ministerul Culturii şi urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern”, mai spune şi Ioan Marc, primarul comunei Băniţa.
Cetatea dacică de la Băniţa este una dintre cele şase fortăreţe dacice din Hunedoara, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România şi datează din timpul lui Burebista. Regele Decebal a restaurat-o la vremea lui, dar a fost distrusă de războaiele purtate de daci şi romani în zona noastră. Fortificaţiile cuprind construcţii cu scop militar: ziduri de incintă, turnuri, platforme de luptă, val de apărare, iar poziţionarea ei la intrarea în Valea Jiului, sus pe munte, ar revigora turismul din zonă, pentru că şi acum vin oameni interesaţi să o viziteze. „Ar însemna foarte mult pentru zona noastră/ Punerea în valoare a obiectivelor turistice, în orice zonă înseamnă foarte mult. Ar însemna să avem turişti şi oameni care să viziteze comuna noastră”, a mai adăugat primarul comunei ce are pe teritoriul său aceste edificii.
Judeţul Hunedoara a fost cândva inima Daciei, iar fortăreţele dacilor şi mai apoi cele alese de romani ca edificii sunt vestigii prea puţin puse în valoare. La intrarea dinspre Deva în Petroşani, stă pavăză ce a mai rămas din cetatea dacică Băniţa – un loc ridicat pe o stâncă de var cu înălţimea de 146 de metri, având 3 pereţi abrupţi, aşa cum au gândit dacii locul de amplasare al edificiului. Şi pentru că este atât de sus şi greu de cucerit, pentru că se spune că romanii i-au cucerit pe dacii de aici, doar prin înfometare, nici autorităţile contemporane nu au reuşit până acum să ajungă sus. Minunea s-a întâmplat săptămâna trecută, când s-au făcut primii paşi şi măsurătorile topografice, Ulterior, cetatea va fi păzită şi vor fi accesate fonduri europene pentru reconstrucţia şi punerea edificiului în valoare.
Diana Mitrache