Cosurile de fum necurãtate corespunzãtor au stat la baza a douã incendii, iar douã familii au fost la un pas sã rãmânã sub cerul liber în plinã iarnã.

La Uricani, pompierii au intervenit pentru a  stinge un incendiu izbucnit la o locuintã din localitate. Echipa de interventie a constatat cã incendiul se manifesta într-o încãpere în care se afla centrala termicã, iar pentru stingerea flãcãrilor, pompierii au folosit o autospecialã cu apã si spumã si astfel s-a reusit stoparea propagãrii incendiului la întregul imobil. Flãcãrile au mistuit materialul lemnos depozitat în jurul cosului de fum al centralei termice, iar cauza probabilã de producere a incendiului este cosul de fum neprotejat termic fatã de materialele combustibile din imediata apropiere.

De asemenea, pompierii Statiei Brad au intervenit cu douã autospeciale cu apã si spumã pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Tãrãtel, la o anexã gospodãreascã în care era amplasatã o centralã termicã. Din fericire, interventia pompierilor a fost promptã, iar echipajele de interventie au lichidat incendiul înainte ca acesta sã se extindã si la spatiile de locuit. În incendiu au ars izolatia centralei termice si acoperisul anexei în care se afla mijlocul de încãlzit. Pompierii spun cã, în acest caz, incendiul a fost generat, cel mai probabil, de cenusa si jarul depozitate în apropierea materialelor combustibile. Din fericire, în niciunul dintre cazuri nu au fost victime, ci doar pagube materiale. „Reamintim cã a doua cauzã de incendiu la locuinte, dupã scurtcircuitul electric, o constituie cosurile de evacuare a fumului necurãtate sau neizolate corespunzãtor fatã de materialele combustibile din apropiere, precum si depozitarea necorespunzãtoare a cenusii sau jarului nestins. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã al judetului Hunedoara recomandã, ca mãsurã de protectie pentru evitarea incendiilor la locuinte, curãtarea cosurilor de fum”, a declarat Anemona Doda, purtãtor de cuvânt al ISU Hunedoara. Acestui procedeu ar trebui efectuat, de personal autorizat, de douã ori pe an si obligatoriu înaintea sezonului rece, când mijloacele de încãlzire sunt puse în functiune, mai spun reprezentantii ISU Hunedoara.

Carmen Cosman