Mirosuri pestilenţiale şi tone de gunoaie vezi la tot pasul în Parâng, acolo unde şi comisia desemnată de primărie a observat cât de mare este dezastrul. Toate provin de la cabanierii din zonă, iar asta chiar în condiţiile în care sezonul de schi nu a fost unul de excepţie în această staţiune.
Asta, în comparaţie cu celălalt domeniu schiabil, aflat la Straja.
Dar deşeurile sunt şi acum acolo, cabanierii susţinând că din vara trecută nu au fost luate. Şi asta, pentru că sus, la munte, nu se poate ajunge decât după topirea zăpezilor, lucru care nici acum nu s-a întâmplat complet.
Spaţiile de depozitare, însă, sunt în văzul lumii, turiştii sunt întâmpinaţi de munţi de gunoaie urât mirositoare, împrăştiate de câinii vagabonzi, iar cei care au acolo afaceri în turism spun cum a fost posibil acest lucru an de an.  „Gunoi este în jurul spaţiilor de depozitare a gunoiului, dar nu la toate. Sunt în jurul acelor spaţii, acolo unde ele sunt prea puţine ca număr şi ca volum. Vorbesc despre cele din zona Şcolii sportive, unde sunt peste 1.000 de  oameni, care stau aproape în mod permanent în sezonul de iarnă. Dar nu ar fi nici acolo probleme, dacă, la un moment dat nu s-ar bloca. Practic, acolo nu mai e loc să depui gunoi, deşi în sus, spaţiul de depozitare ar mai putea să fie umplut. Toţi se înghesuie înspre uşă şi, dacă un singur om lasă uşa deschisă, vântul le împrăştie”, ne-a explicat Răzvan Marica, proprietar de pensiune turistică.

Firma care se ocupă de salubritate nu a reuşit să urce acolo din vara trecută, iar gunoiul s-a tot strâns. Acţiunea de curăţare a început recent. Câteva tone de gunoi au fost strânse din munte, însă, o mare parte e tot acolo, autorităţile locale dând vina pe timpul  nefavorabil.
„O parte din gunoi a fost ridicată până acum, de către cei de la Supercom. Mai sunt câteva puncte necurăţate. A venit iarăşi timpul nefavorabil şi nu am mai putut urca, dar în cursul acestei săptămâni vor merge să cureţe gunoiul menajer. În plus, la sfârşitul săptămânii ne deplasăm şi noi să luăm gunoiul rezultat din demolări şi tot ce mai este depozitat pe acolo. Au luat până acum vreo 10 maşini şi mai sunt de luat, în afara deşeurilor din construcţii pe care le vom ducem noi pe Golgota”, a precizat Ciprian Preda, şef DPADPP.
Totul se întâmplă de ani de zile şi o recunosc atât autorităţile locale, cât şi cabanierii, însă,  nimeni nu a găsit soluţia optimă. „Iarna nu se poate urca sus în munte, din momentul în care începe să ningă. Accesul auto este imposibil şi închis. De aceea se acumulează acolo tone de gunoi. Pe perioada de iarnă, singura soluţie ar fi ca fiecare să şi-l pună în saci şi să ăl coborâm la telescaun. Pus pe scaun şi dus la telescaun jos”, mai spune Ciprian Preda.
Cabanierii, însă, spun că nu este cea mai bună soluţie „Soluţia ar fi accesul auto şi iarna, ca să mai putem lua din el şi iarna, că gunoiul se strânge şi sunt şi resturi alimentare, care dau un miros urât în staţiune. Sau ar mai fi soluţia transportării gunoiului cu telescaunul în jos, dar nici asta nu e ok, că se murdăresc scaunele şi ne murdărim noi hainele şi nu e nici igienic. Singura soluţie este drumul ce trebuia făcut acum 20 de ani, după părerea mea”, mai spune Răzvan Marica.
Drumul care ar salva un pic situaţia ar putea fi gata în această toamnă, însă, nimeni nu garantează acum că gunoaiele nu vor mai dospi cu lunile în staţiune. Din păcate, situaţia aceasta trenează de ani de zile şi nimeni nu pare să găsească cumva rezolvarea problemei.
Turiştii sunt întâmpinaţi din loc în loc cu aceste depozite absolut infecte, pe care doar zăpada din timpul iernii şi viscolul le acoperă. Acum, însă, când se topeşte totul şi se încălzeşte peisajul este dezolant, iar mirosul insuportabil.
Diana Mitrache