Centrul de transfuzie sanguină din Petroşani îşi aşteptată donatorii obişnuiţi să vină să doneze sânge, pentru că este mare nevoie acum.
A scăzut foarte mult numărul celor care mai vin să doneze sânge, iar lipsa mobilităţii echipelor care mergeau chiar şi în teren a făcut ca, la începutul acestei săptămâni, la centrul de transfuzii să vină un singur donator. Este, însă, prea puţin, în condiţiile în care nevoia de sânge este uriaşă.
„Avem donatori destul de puţini. Adică, luna  aceasta, până luni, au venit doar 37 de oameni şi luni, a venit un singur donator. Luna trecută aveam peste 140. Dar, în alte circumstanţe, numărul celor care veneau să doneze ajungea şi la 200”, a spus dr Constantin Gheorghiu, medic specialist, care face testarea donatorilor.
Niciunul dintre cei care a donat aici sânge, nu a fost infectat şi medicii de la Petroşani spun că, cel puţin în această perioadă, s-au ferit să recolteze de la donatori netestaţi şi au mizat mai mult pe cei obişnuiţi. Aşa se face că niciun caz de suspiciune nu a ajuns să fie depistat aici, dar echipe de recoltare vor pleca în teren, pentru a mări cumva numărul donatorilor.
„S-au eliminat şi acele deplasări ţinând cont de starea de urgenţă. Probabil, după data de 15, când ni  se promite acea uşoară relaxare, vom relua şi deplasările în oraşele Văii Jiului”, mai spune dr Gheorghiu.  Acum un an, a fost adoptată o lege în avantajul donatorilor de sânge, dar statisticile arată că, în România, doar 2 % din populaţie donează sânge.
Potrivit legislaţiei, în afară că beneficiază de analize gratuite, fiecare donator primeşte o zi liberă, dar şi  7 bonuri de masă în valoare totală de 60 de lei. Intervalul minim între donări este de 70 de zile la bărbaţi, iar la femei, termenul este de 3 luni. Femeile pot veni cam de 3 ori pe an, iar bărbaţii până în 5 ori. La fiecare donare de sânge, se recoltează 450 ml, adică 10 % din volumul corpului uman, cantitate pe care corpul uman o reface relativ repede.
Diana Mitrache