Autorităţile au demarat procedurile de contestaţie în anulare la hotărârea Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris care îi dă dreptate constructorului italian Salini Impregilo în privinţa rezilierii contractului pentru execuţia secţiunii „cu urşi” a lotului 2 din autostrada Lugoj-Deva şi stabileşte plata de către statul român a sumei de aproximativ 50 de milioane de euro drept daune, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
Decizia Curţii de Arbitraj de la Paris spune că contractul cu constructorul este încă în vigoare, iar aceste lucru presupune că antreprenorul trebuie să continue lucrările la valorile stabilite în contract iar statul român să achite despăgubiri.
Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba despre a doua instanţă, întrucât în prima instanţă România a câştigat, însă, ulterior, „niciun angajat al statului român nu s-a prezentat să apere interesele statului român”. „Vorbesc despre a doua instanţă, pentru că în primă instanţă statul român a câştigat.
Compania de Drumuri a avut câştig de cauză dintr-un motiv foarte simplu.Constructorul a semnat acel contract de execuţie a lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, acei 28 de kilometri, în 2013, pentru o valoare de 560 de milioane de lei. În 2017, Compania de Drumuri a decis să scoată din contract o secţiune – 10 km – pentru un motiv, cred eu, la fel de simplu şi sustenabil. Şi anume valoarea lotului, a secţiunii era cu 130% mai mare decât valoarea iniţială a contractului. Nu aveai cum să suplimentezi valoarea unui contract de 120 de milioane de euro cu încă 130 de milioane de euro. Aşadar, am câştigat în primă instanţă. Vom apăra interesele statului român, pentru că vreau să subliniez un lucru. Am aflat de la avocatul angajat de companie un lucru şocant: între prima instanţă şi Curtea de Arbitraj de la Paris niciun angajat al statului român nu s-a prezentat să apere interesele statului român. Pur şi simplu, angajaţi ai Companiei de Drumuri au refuzat să meargă în instanţă şi să spună adevărul şi să apere interesele statului român. Acest lucru eu mă angajez public că-l voi clarifica. Este inadmisibil ca tu, angajat al statului român, să refuzi să mergi să aperi interesele statului român în instanţă”, a susţinut Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. În opinia acestuia, toţi cei care au refuzat să apere interesele statului român în această speţă trebuie să răspundă în faţa legii.
Maximilian Gânju