Serviciile de sistem, prelungite prin Ordonanţă de urgenţă

Serviciile  de sistem acordate Complexului Energetic Hunedoara expiră la finalul lunii iunie şi, după întâlnirea de marţi de la sediul Ministerului Energiei şi Economiei, CEH  a primit garanţii că va fi prelungită ordonanţa.
Discuţiile au fost iniţiate de sindicatul Muntele, dar la întâlnire au participat şi reprezentanţii administraţiei, care spun că îşi pun mari speranţe că acest lucru va aduce o gură de oxigen complexului energetic.
„I-am solicitat domnului ministru să prelungească aceste servicii şi am primit, de această dată, promisiunea că, până la expirarea  acestora, finalul lunii iunie, Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care se vor prelungi aceste servicii.  Nu ştim dacă se vor prelungi pe 6 luni sau pe un an, dar important este ca ele să fie prelungite”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH, care a participat la întâlnirea de marţi de la Ministerul Economiei şi Energiei.
Serviciile de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara au fost reglementate, în anul 2018, printr-un act normativ adoptat de Camera Deputaţilor. Acesta prevedea că societatea energetică va trebui să asigure până în anul 2020 servicii de sistem la o putere de 400 de MW, respectiv o cotă de circa 5% din totalul producţiei naţionale de energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a României. Tocmai de aceea se aşteaptă ca acestea să fie prelungite.
„Orice ban e bine venit pentru noi. Prelungirea serviciilor de sistem înseamnă că ne aduc bani, iar noi putem merge mai departe. Orice ajutor e bine venit”, a mai precizat Cristian Roşu.
Transelectrica achiziţionează serviciile de sistem tehnologice de la societăţile producătoare de electricitate în baza unei proceduri reglementate de ANRE. Practic întreaga valoare a serviciilor de sistem achiziţionate de la producători este refacturată de Transelectrica SA furnizorilor de energie electrică licenţiaţi de ANRE care beneficiază în final de aceste servicii.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Serviciile de sistem, prelungite prin Ordonanţă de urgenţă

 • 6 mai 2020 la 18:50
  Permalink

  cat timp va exista buget de stat ,vor exista si servicii de sistem

  Răspunde
 • 6 mai 2020 la 20:45
  Permalink

  mai electrician de 50 de volti, de ce iti asumi tu merite care nu sunt nici ale tale nici ale conducerii de nota 2, serviciile de sistem sunt date de mila(pomana), daca nu v-ar da servicii de sistem cu carbunele care il extrageti nici luxul si curvele din onix nu le platiti

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.