Zeci de ore au fost oprite fiecare din staţiile de tratare a apei, din cauza ploilor căzute la finele săptămânii trecute. Angajaţii de la Apa Serv, însă, au făcut eforturi pentru ca populaţia să nu simtă acest lucru şi apa potabilă nu a fost întreruptă din acest motiv.
Cele mai afectate staţii au fost cele din zonele unde sunt exploatări forestiere, recordul fiind înregistrat, ca de obicei, pe Taia.
„Gradul de turbiditate al apei brute a fost mult mai crescut în staţia Taia, pentru că efectul nu a fost imediat, al exploatărilor forestiere, ci este şi unul în timp. La fel a plouat şi în Jieţ şi în Valea de Peşti, dar dacă în Jieţ am avut turbidităţi de 100 – 120 de grade  MTU, în Taia am avut peste 300, din cauza efectului secundar al exploatărilor forestiere, pentru că apa nu mai spală vegetaţia, ci drumuri pline de mâl”, a spus Cristian Ionică, managementul SC Apa Seev Valea Jiului.

Exploatările forestiere din această parte a Văii Jiului crează cele mai mari probleme, în ciuda repetatelor raportări care se fac la Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspecţia Silvică, ori la Garda de Mediu. Asta face ca staţia de pe Taia să fie mereu oprită, iar turbiditatea să se regăsească de fiecare în apa ce intră în staţie.
Dar probleme, odată cu codul galben de precipitaţii, au fost în toată Valea Jiului.
„Probleme au fost la toate staţiile de tratare. La Taia a  fost oprită aproximativ 20 de ore, la cea de la Jieţ am lucrat cu reactivi, peste 12 ore, staţia Zănoaga a fost oprită 10 ore, la Valea de Peşti s-a lucrat cu reactivi, dar vreau să precizez că, în toată această perioadă, chiar dacă staţiile au fost oprite, oamenii au beneficiat de apă din rezervoarele de înmagazinare şi nu au fost probleme de alimentare cu apă a populaţiei”, a mai adăugat managerul Apa Serv, Cristian Ionică.
În judeţul Hunedoara a fost cod galben de ploi, până luni la ora 22.00, iara cantităţile de apă care au căzut au creat mari probleme, fiind înregistrate precipitaţii şi de 25 l/mp. Totuşi, apa potabilă nu a fost întreruptă, ci în staţiile de tratare s-au folosit reactivi.
Diana Mitrache