Peste 12.000 de oameni sunt acum în şomaj tehnic în tot judeţul Hunedoara. Printre ei nu se regăsesc doar muncitorii din construcţii, domeniu unde, spun cei de la agenţia judeţeană, sunt şi acum disponibile cam 100 de locuri de locuri de muncă.
Situaţia este, însă, una alarmantă, iar asta în condiţiile în care tot mai mulţi oameni şi-au oprit activitatea şi şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic.
„Am încheiat luna martie, cu plăţi, la 1.268 de angajatori, ce au 11.242 de CNP-uri (n.r. persoane în şomaj tehnic). Luni, la ora 8,00 dimineaţa, aveam deja depuse 600 de solicitări la angajatori. Numărul este în continuă creştere”, spune Georgeta Tomuţă,  director al AJOFM Hunedoara.
În luna martie, judeţul Hunedoara a plătit, în zilele premergătoare sărbătorii de Paşti, mii de oameni aflaţi în şomajul tehnic, iar din această lună intră în plată şi cei care sunt angajaţi la Complexul Energetic Hunedoara şi au stat acasă în şomajul tehnic. Dar lor li se adaugă şi cele câteva mii de şomeri, care nu au un loc de muncă la această oră.
„La finele lunii aprilie, numărul şomerilor a ajuns la 6.220 de persoane, în creştere faţă de luna ianuarie, iar în acest moment sunt 7 societăţi ce şi-au anunţat disponibilizări pentru perioada imediat următoare, pentru un număr de 1.149 de persoane”, a mai adăugat directorul AJOFM Hunedoara.
Situaţia este una alarmantă în acest moment, dacă este să luăm în calcul că, numărul locurilor de muncă este extrem de mic. „Referitor la locurile de muncă, vreau să vă spun că, în acest moment, în judeţul Hunedoara, sunt sub 100 de locuri de muncă vacante, comunicate la AJOFM Hunedoara, dar sperăm ca, după data de 15 mai, să avem locuri de muncă mai multe”, a explicat Georgeta Tomuţă. Cele câteva locuri de muncă disponibile sunt acum în construcţii, iar cei mai mulţi angajatori şi-au  trimis oamenii în şomaj tehnic din cauza restrângerii activităţii.
Diana Mitrache