Societatea care asigură transportul trenurilor de marfă cu huilă din Valea Jiului spre termocentrala de la Mintia nu mai vrea să facă asta la preţul vechi.
Contractul a expirat la finele lunii aprilie şi acum, reprezentanţii CFR Marfă spun că nu mai vor să lase la preţ. Şi asta, în condiţiile în care CEH a plătit pentru toate transporturile de până acum, pentru că zilnic, măcar un tren cu huilă pleacă spre Deva. „Am primit o adresă de la CFR, prin care ni se solicită ca, în noul contract de transport al cărbunelui dinspre Valea Jiului, spre Mintia, să fie majorat cu 30%. Este un procent destul de mare pentru criza economică prin care trecem noi, însă, sperăm să găsim sprijinul necesar şi să rămânem la valoarea contractului pe care l-am avut şi până acum, cu atît mai mult cu cât vorbim despre două companii româneşti”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Situaţia va fi prezentată marţi şi ministrului Energiei şi Economiei, Virgil Popescu, la întâlnirea pe care administratorul special de la CEH o va avea la Bucureşti.
„Marţi o să avem din nou o întâlnire cu ministrul, de data aceasta să vorbim despre problemele pe care noi le avem, referitoare la renotificarea pe care o aşteptăm de la Comisia Europeană privind funcţionarea minelor Lupeni şi Lonea, despre demersurile pe care le-a făcut ministerul până acum şi paşii pe care urmează să îi face. Vom vorbi şi despre serviciile de sistem”, a mai spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
De-a lungul anilor, între CEH şi CFR au existat mereu dispute, din cauza neplăţii la timp a transportului de huilă în vagoane. Acum, însă, CEH plăteţte pentru fiecare transport.
În urmă cu câţiva ani, instanţa a obligat CEH să plătească transportatorului de marfă CFR suma de 1.963.799 lei, bani aceasta fiind la nivelul anului 2017, datoria înregistrată doar de Mintia la plata transportului. CFR Marfă, a obţinut două ordonanţe împotriva Complexului Energetic Hunedoara, care avea de plătit peste 6,5 milioane de lei către societatea care a transportat huila pe calea ferată.
Diana Mitrache